10 ствари које треба да знамо о ПИСА резултатима

август 03 10:47 2014

 

Осим одређеног нивоа трошка по сваком ученику понаособ, битан је и начин на који су средства распоређена. Иако Уједињено Краљевство троши више на образовање од већина чланица ОЕЦД (Организација за економску сарадњу и развој), оно не спада у првих 20 земаља по напретку у области математике, лектире и науке.

➁ Међу земљама са високим примањима оне које више плаћају наставнике показују тенденцију да имају боље резултате.

Резултати студија показују да земље са бољим резултатима имају тенденцију да наставнике боље плаћају (у односу на БДП по становнику). Извештаји наводе: „Веће плате помажу школским системима да привуку најбоље кандидате да постану наставници”.Pisa-Test

➂ Добро окружење је родитељима важније од резултата теста.

Ако се родитељима у ОЕЦД земљама понуде школе за дете, родитељи углавном сматрају да су „безбедно окружење” и „добра репутација школе” важнији од „високог академског постигнућа ученика школе”.

➃ Препуштање моћи наставницима може да побољша резултате.

Системи који школама омогућавају већу слободу у одлучивању по питању процене знања ученика, понуђених курсева, садржаја тих курсева и уџбеника који се користе, постижу виши ниво стицања знања. Таква аутономија је најефективнија када се користи систем одговорности и када постоји боља сарадња наставника и директора. Изгледа да давање веће одговорности школи у управљању фондовима није повезано са успехом школе.

➄ Изразито слојевити системи не воде до бољих резултата.

Генерално, школски системи који излазе у сусрет различитим потребама ученика тако што их разврставају по разним институцијама, разредима и одељењима нису успели у постизању врхунског свеукупног стицања знања. У таквим системима много је јачи утицај социо-економског статуса на академски успех, те млади људи имају тенденцију да буду мање мотивисани.

➅ Однос између наставника и ученика је веома важан, и он се побољшава.

Међу ученицима са истим постигнућем и сличним социо-економским статусом, они који похађају школе где је однос наставник–ученик бољи тврде да постоји јачи осећај припадања и већа унутрашња мотивација за учење. Однос наставник–ученик се побољшао између 2003. и 2012. године у свим земљама, осим у једној – у Тунису, где је стање остало исто.

➆ Већина директора верује да је мотивација у њиховој школи на високом нивоу.

Интересантан је податак да 91 посто ученика похађа школе чији директори верују да је мотивација наставника висока, док 94% ученика похађа школе чији директори верују да наставници раде са високим нивоом ентузијазма.

➇ Врхунско подучавање је од виталног значаја.

Земље које су побољшале резултат на ПИСА тестовима (као што су Естонија, Пољска, Бразил, Колумбија, Јапан и Израел) креирале су планове усмерене на побољшање квалитета наставничког кадра. Ово укључује додатне захтеве за добијање лиценце за наставно особље, обезбеђивање стимулација за ученике са високим достигнућима да постану наставници, повећање плата, обезбеђивање стимулација наставницима да се укључе у интерне обуке.

➈ Све више школа даје приоритет подацима о постигнућу.

Проценат ученика који похађају школе које користе податке о постигнућу да би се упоредиле са другим школама повећао се са 40% у 2003. години, а онда на 52% у 2012. Коришћење података о постигнућу који се пореде у односу на друга национална и регионална мерила, или са другим школама, највише се повећао у Бразилу, Данској, Ирској, Луксембургу и Португалији, а опао је само у Финској, у току истог периода.

➉ Већина директора из Уједињеног Краљевства каже да понашање не представља нарочито ометајући фактор у учењу.

Око 89% ученика борави у школама чији директори сматрају да учење уопште није или је веома мало нарушено од стране ученика који „малтретирају” друге ученике. Неких 95% ученика или више у Црној Гори, Индонезији, Албанији, Словачкој, Летонији, Уједињеном Краљевству, Румунији, Шпанији, Јапану, Сингапуру, Литванији и Исланду похађају такве школе. Више од 20% ученика у Казахстану, Шангају, Финској, Колумбији, Холандији, Бразилу, Кореји и Тунису похађа школе где је учење нарушено од стране ученика који застрашују или „малтретирају” друге до неке мере или у већој мери.

Извор:  http://goo.gl/05DOFX

Преузето: www.valentinkuleto.com

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.