13 савета за родитеље у дигиталном добу

децембар 25 22:48 2018


У свету у којем деца „одрастају дигитално“, све важније је да им помогнемо да науче како да исправно користе дигиталне технологије и нове медије, а родитељи играју изузетно битну улогу у том подухвату.


Стога је Америчка педијатријска академија (ААП) понудила савете и препоруке за родитеље како би им помоглада се што успешније снађу у дигиталном окружењу које се стално мења, а својој деци омогућила да безбедно и правилно користе нове технологије и дигиталне медија.

Преносимо најбитније препоруке које ће обезбедити да ваша деца квалитетније и безбедније користе дигиталне медије, а о значају оваквих препорука најбоље сведочи истраживање под називом Медијска слика деце у Србији 2018. које упозорава на све негативнији утицај домаћих медијског извештавања на децу.

 1. Направите породични план употребе медија. Медији треба да служе вама и да буду у оквиру ваших породичних вредности и вашег стила родитељства. Ако се употребе промишљено и прикладно, медији унапређују свакодневни живот. Али, ако се користе неприкладно или непромишљено, медији узурпирају простор другим важним активностима као што су жива интеракција, породично време, играње напољу, физичка активност, предах од компјутера, сан.Третирајте медије баш као и било које друго окружење у животу вашег детета. Исте смернице за родитељство важе и у стварном животу и виртуелној стварности. Поставите границе јер их деца требају и очекују. Упознајте другове ваше деце, у стварном и дигиталном свету. Сазнајте које платформе, софтвере и апликације ваша деца користе, које сајтове посећују и шта раде када су онлајн.
 2. Поставите границе и подстичите време за игру. Употреба медија, баш као и све остале активности, треба да има разумне лимите. Неструктурирана игра ван мреже подстиче развој креативности. Учините да игра ван мреже буде дневни приоритет, нарочито за веома малу децу.
 3. Време испред екрана не мора увек бити коришћено индивидуално. Заједно гледајте, играјте се и активирајте се заједно с вашом децом када користе екране јер то подстиче социјалну интеракцију, повезивање и учење. Играјте видео игру с вашом децом. То је добар начин да демонстрирате спортске вредности и правила понашања. Гледајте утакмицу с њима – имаћете прилику да представите и поделите с њима ваша животна искуства, перспективе и савете. Немојте их само надгледати онлајн, укључите се како бисте могли боље да разумете шта раде и будете део тога.
 4. Будите добар узор. Подучавајте их на сопственом примеру финим манирима и доброти у онлајн сфери. Ограничите сопствену употребу медија, јер деца копирају понашање. Бићете много доступнији и повезанији с вашом децом ако се играте или грлите с њима уместо да гледате у екран.
 5. Цените комуникацију лицем у лице. Врло мала деца најбоље уче кроз двосмерну комуникацију. Укључити их у повратно комуницирање јер је то од круцијалне важности за развој језика. Конверзација може да буде уживо или ако је неопходно путем видео чета, ако је родитељ на путу или ако баба и деда живе далеко. Истраживања су показала да управо двосмерна конверзација унапређује језичке вештине, много више од пасивног слушања или једносмерне интеракције с екраном.
 6. Ограничите приступ медијима за најмлађу децу. Избегавајте дигиталне медије за млађе од 18 месеци, осим када се ради о видео чету. С децом од 18 до 24 месеца дигиталне медије гледајте заједно јер они уче гледајући и причајући с вама. Ограничите употребу екрана деци од друге до пете године на само један сат дневно квалитетног садржаја. Заједничко гледање се препоручује када год је то могуће. Они најбоље уче када се у стварном свету понове знања која су научили путем екрана. Дакле, ако је ваше дете учило слово Д путем медија, поновите то слово за време вечере или док проводите време с њим.
 7. Креирајте зоне без технике. Трпезарије или места породичних или друштвених окупљања, као и дечије собе треба да буду зоне без екрана. Угасите телевизор ако га не гледате јер чак иако је у позадини, телевизија може да засмета времену које проводите с децом. Уређаје пуните током ноћи и ван дечијих спаваћих соба како не би дошла у искушење да их користе онда када би требало да спавају. Овакве промене подстичу породично дружење, здравије навике током обедовања и мирнији сан.
 8. Немојте користити технику како бисте емотивно умирили дете. Медији могу да буду врло ефикасни у смиривању деце, али то не сме бити једини начин на који науче да се смире. Децу треба научити да препознају и да се носе с јаким емоцијама, како да пронађу адекватне активности када им је досадно, или како да се смире помоћу дисања, разговора о могућим решењима проблема или проналажењем других начина каналисања емоција.
 9. Урадите домаћи – пронађите апликације за децу. Више од 80.000 апликација су означене као едукативне, али није много релевантних истраживања спроведено да се потврди њихова истинска вредност. Апликације које су означене као интерактивне требало би да захтевају много више од притискања и брисања. Потражите организације попут Цоммон Сенсе Медиа како бисте сазнали искуства и оцене прикладних апликација, игара и програма и направили најбољи избор за вашу децу.
 10. У реду је да тинејџери буду онлајн. Онлајн дружења су део типичног адолесцентског развоја. Друштвени медији могу да помогну тинејџерима да истраже више о њима самима и открију њихово место у свету одраслих. Ипак треба се уверити да се тинејџер понаша прикладно и у стварном и у онлајн свету. Многе тинејџере треба подсетити да подешавања приватности на одређеној платформи не чини ствари заправо приватним и да свака слика, мисао или понашање коју поделе онлајн у истом трену постају део њиховог дигиталног отиска. Обезбедите отворену комуникацију и ставите им до знања да могу да вам се обрате уколико имају неких питања или брига.
 11. Упозорите децу на важност приватности и опасност од предатора. Тинејџери треба да знају да чим садржај поделе са другима, неће моћи да га избришу или уклоне у потпуности, укључујући слање неприкладних фотографија. Они можда нису ни упознати или су одлучили да не користе поставке приватности, и морају бити упозорени да сексуални преступници често користе друштвене мреже, причаонице, електронску пошту и онлајн игре како би контактирали и искористили децу.
 12. Запамтите: деца ће бити деца. Деца ће правити грешке током коришћења медија. Потрудите се да приступите грешкама с емпатијом и претворите их у прилику да децу нечему научите. Али неке несмотрене радње попут слања сексуалних порука, застрашивање, или постављање слика самоповређивања могу бити упозоравајући знаци да је невоља на видику. Родитељи морају пажљиво да посматрају понашање њихове деце и ако је потребно укључе професионалну помоћ, укључујући педијатра.

Добробити нових медијских технологија и савремених уређаја, ако се користе умерено и правилно, могу бити велике. Али, истраживање је показало да време које деца проведу лицем у лице са породицом, друговима и учитељима игра кључну улогу у побољшању учења и здравог развоја. Стога инсистирајте на интеракцији уживо и немојте дозволити да се она изгуби под утицајем нових медија и паметних технологија.

Овај текст настао је у оквиру пројекта који спроводи Центар за професионализацију медија и медијску писменост (ЦЕПРОМ), а који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту и овом тексту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Извор: Данас

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.