Васпитавање деце батинама биће забрањено следеће године

децембар 20 17:25 2015

Родитељи у Србиjи убудуће неће моћи да батинама васпитаваjу своjу децу, уз стари мото “батина jе из раjа изашла”, не само због поштовања достоjанства детета, већ и васпитања љубављу коjе доприноси смањењу вршњачког насиља коjе jе последњих година веома изражено код наше деце.

grdnja-batine-nasilje-(2)Наиме Нацрт Грађанског законика (ГЗ), коjи ће бити на jавноj расправи до jула идуће године, предвиђа забрану физичког кажњавања и занемаривања деце, али не искључуjе могућност да дете због несташлука у одређеним ситуациjама може да добиjе родитељску “ћушку”.

Србиjа jе забрану злостављања и занемаривања детета преузела потписивањем Kонвенциjе Уjедињених нациjа о правима детета, али ми нисмо били jедина земља коjа jе одредбу о забрани злостављања и занемаривања схватила тако да она не подразумева забрану сваког физичког кажњавања, него само оних облика физичког кажњавања, коjи имаjу теже последице по дете, указала jе члан Kомисиjе за израду ГЗ Oливера Цвеjић Jанчић.

„Због тога jе Kомитет за права детета интервенисао и 2006. дао општи коментар у коме jе недвосмслено изразио став да jе – физичко кажњавање детета, лош начин васпитавања детета, и да родитељи треба да се ориjентишу на усваjање позитивних метода васпитања коjе ће омогућити сваком детету да развиjа своjе склоности и способности”, указала jе Цвеjић Jанчић.

На таj начин ће, како jе напоменула, остати много мање простора и за незадовољство деце и да се деца кажњаваjу.

Kомитет за права детета, коjи се бави контролом спровођења Kонвенциjе такође jе, према речима Цвеjић Jанчић, рекао да „забрана физичког кажњавања не подразумева да се привремено, jеднократно, у одређеноj ситуациjи када jе потребно реаговати ради заштите интереса детета и добробити, примени jедна ћушка или батина, али jе навео да апсолутно ниjе допуштено применити физичко кажњавање детета у било ком облику”.

Tо, како jе указала, значи да физичко кажњавање ниjе дозвољено као метод васпитања детета, или контролисања детета, односно као редовна мера коjом родитељи желе да васпитаjу дете.

Забраном физичког кажњавања и занемаривања детета и Kомисиjа за израду ГЗ тежи успостављању стандарда васпитавања деце љубављу и посвећеношћу, што не подразумева да дете треба размазити или удовољавати сваком његовом хиру.

Mеђутим, како jе у нашем друштву степен толеранциjе насиља врло висок, писци Нацрта ГЗ сматрали су да треба изричито предвидети забрану физичког кажњавања деце, jер би некоме могло да се „учини да батине нису понижаваjуће за дете и да се тиме не вређа његово људско достоjанство”, рекла jе Цвеjић Jанчић коjа jе и професор на Правном факултету у Новом Саду.

Oна jе подсетила да jе у нашоj земљи последњих децениjа и година било превише насиља и готово свакодневно читамо новинске текстове о несхватљивом насиљу у друштву, а ниjе занемарљива ни поjава вршњачког насиља коjе се испољава чак код деце предшколског узраста.

„Oвим предлогом смо желели да уведемо нове стандарде понашања у породици – без насиља, према коjима би дете прво у своjоj породици било васпитавано тако да jе насиље недопустиво и да не треба да га примењуjу ни родитељи према своjоj деци, ни деца даље према своjим вршњацима и осталима”, указала jе Цвеjић Jанчић.

Писци Нацрта ГЗ сматраjу да се родитељски ауторитет не стиче батинањем деце, ни насиљем према њима, већ пре свега личним примером, стрпљењем, разумевањем и већом посвећеношћу детету и његовим потребама.

Oва забрана кажњавања и занемаривања jе значаjна и са аспекта повећаног броjа случаjева вршњачког насиља.

„Последњих година често се jављаjу случаjеви да малолетници коjи су изложени вршњачком насиљу прибегаваjу самоубиству, jер нису успели да добиjу помоћ ни од школе, ни од центра за социjални рад, ни од осталих институциjа коjе су дужне да се тиме баве”, навела jе Цвеjић Jанчић и указала да jе степен толеранциjе насиља у Србиjи  jош увек висок.

Често се за вршњачко насилље каже “добро аjде сад па ниjе то баш тако страшно, дешава се”, навела jе Цвеjић Jанчић.

Mеђутим, како jе истакла, забраном физичког кажњавања деце, она ће у подорици стећи модел понашања коjи не укључуjе постизање циља кроз физичко насиље или батине.

Због тога, деца насиље неће примењивати ни у своjоj породици нити ван породице, jер неће добити “узор” да то може да доведе до неког резултата, сматра Цвеjић Jанчић.

Према њеним речима, позитивини утицаjи и љубав у породици могу утицати на смањење вршњачког насиља међу децом, коjе се jавља чак и код деце предшколског узраста.

„Истраживање у оквиру jедног менторског рада на универзитету у Новом Саду jе показало да деца већ у предшколском узрасту врше насиље према другоj деци и то кроз разне облике и начине”, указала jе професрока.

Извор: Танјуг

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.