Вербић: На основну предлога који имамо наставници не знају колика ће бити њихова плата

јануар 18 13:31 2016

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је данас да је, као и синдикати, незадовољан предлогом закона о платама у јавном сектору

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је данас да је, као и синдикати, незадовољан предлогом закона о платама у јавном сектору и да је става да се мора тражити друго решење.

rp_verbich.jpg

“И ми у Министарству и синдикати јесмо за закон о платама, али мислимо да предложени закон није решење и да морамо да тражимо друго, јер наставници желе да виде у њему колика им је плата. Ако то није урађено онда то није добар алат. На основну предлога који имамо они не знају колика ће бити њихова плата и сматрам да то није довољно добро решење”, рекао је Вербић за ТВ Пинк.

Закон о платама, према његовим речима, мора да садржи и као додатак каталоге занимања, са коефицијентима плата.

“У овом предлогу имамо закон на који би требало да се накаче посебни закони по секторима који би требало да дефинишу плате. Синдикати нису задовољни тим решењем. Ово неће решити ситуацију скоро и незадовољан сам као и представници синдиката”, рекао је Вербић.

Упитан да ли подржава предлоге да наставници добију статус службених лица, Вербић је рекао да није сасвим јасно шта то значи, али да је у сваком случају потребно да имају већу заштиту за оно што раде.

На питање где види себе после наредних избора, Вербић је рекао да је мање важно како ће се будући министар просвете звати, већ да се обави посао и донесу закони који треба да се донесу.

Говорећи о уџбеницима, министар је изразио задовољство што је план уџбеника израђен у кратком року, али и самим предлогом.

“Могу да изразим задовољство и предлогом и брзином у којој је то урађено, тако да сад овај план уџбеника омогућава неке ствари које раније нисмо имали – хоризонтално и вериткално повезивање удзбеника. То значи да постоји уџбеник за два разреда из једног предмета, а можемо да имамо за више предмета један уџбеник”, објаснио је Вербић.

Препоручени обим уџбеника је, према његовим речима, смањен за 30 одсто.

Додао је и да ће бити расписан конкурс за недостајуће уџбенике по том плану, када ће издавачи морати да се изјасне о цени, а како би наставници и родитељи моли да упоређују цене.

Извор: Танјуг
  Categories:
  1. јануар 18, 19:16 #1 JK

    Postovani ministre,
    Ja dosta dugo radim u prosveti i mogu Vam reci da i sada ne znam kolika mi je plata,Ne mojim nemarom ili neinteresovanjem.To sam pitala Vase Ministarstvo,i inspektore za rad, budzetskog,prosvetnog i ….. Ima vec duzi period cekam odgovore ,ali oni ne stizu.Zasto?Drago mi je da ste ovde stali na stranu transparentnih informacija ,ali ako nemate podrsku i cvrst stav nista od toga.Proci ce jos mnogo vremena u prazno:oni koji uce druge kako da steknu znanje i da prave pare ,sami ne znaju za kolike pare rade.Ima sigurno izuzetaka ,ali osim sto rade iz ljubavi,rad se i placa.Ovo je velika sansa da pridobijete onaj deo prosvete koji bas odgovorno obavljaju svoj posao,koji nisu u sindikatu,jer ih je iskoristio i izdao,nisu miljenici “dozivotnih “direktora.Verujte da ih ima ,samo nisu u masi,jer misle svojom glavom i gledaju svoja posla.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.