5 ствари о којима сваки родитељ мора да разговара са учитељем

Једна од кључних ствари за успех вашег детета у школи, ако не и најважнија, јесте успостављање отворене и искрене комуникације на релацији родитељ – учитељ. Али, шта је то што неизоставно треба рећи учитељу, како би његов приступ вашем детету био добар предуслов за достизање пуног потенцијала вашег малишана у ђачкој клупи?

UCITELJ
Ево неколико тема о којима дефинитивно треба да поразговарате са учитељем:

1. Здравствени проблеми

Учитељ вашег детета мора бити обавештен ако ваш малишан има било какве здравствене проблеме који се могу манифестовати током наставе или утицати на његов рад у школи. Ако ваше дете има, рецимо, астму, алергију на неку храну или хронично стање попут дијабетеса, то мора бити прва тема дневног реда на састанку у четири ока између вас и учитеља. Ипак ће он бити тај који с вашим дететом проводи неколико сати дневно и, ако се у току наставе било шта непредвиђено догоди, у интересу вашег детета је да учитељ има информације које ће му помоћи да брзо и правилно реагује.
Ништа мање важно је информисати учитеља уколико дете има било какав застој у развоју или ако узима терапију која може утицати на његово понашање или концентрацију. У супротном, можете доћи у ситуацију да непримерено понашање вашег детета учитељ протумачи као несташлук, уместо као последицу терапије.

2. Породични проблеми

Ово је можда тема о којој се најтеже разговара чак и са најближима, а будите сигурни да ни учитељу неће бити једноставно. Било која ситуација која подразумева велику промену или стрес има огроман утицај на дете – неслагање у кући, развод или чак рођење још једног детета на вашег малишана утичу далеко снажније него што то можете да приметите и у великом мери могу променити његово понашање и расположење. Овде мислимо и на тешке теме, као што су финансијски проблеми или проблеми са здрављам, алкохолом које неко у породици можда има. Иако је веома тешко о томе говорити, увек имајте на уму да то чините за своје дете. Ако је учитељ упознат са ситуацијом, може томе приступити на прави начин и предупредити евентуални проблем у школи. Чак и ако се ништа битно не дешава, а примећујете промене у понашању свог детета, напомените то учитељу.

3. Стил учења

Можда вам се чини да, пошто нисте дипломирали педагогију и едукацију, не знате ништа о начину на који ваше дете најбоље учи, али свакако сте ви као родитељ особа која му је најближа и која га најбоље познаје.
Да ли ваше дете брже усваја знање када учи из текста или из слика? Да ли је потребно да му покажете како се нешто ради или је довољно да му објасните да би сам то савладао? Да ли боље функционише када добија смернице или радије сам долази до решења? Одговори на ова питања обезбедиће учитељу добру основу за рад са вашим дететом.

4. Темперамент

Многи људи поистовећују темперамент са личношћу, али ово су две различите ствари. Темперамент вашег детета чине урођене особине и карактеристике које је оно испољавало од најранијег детињства, практично од самог рођења и које су се увек исто испољавале у различитим ситуацијама. На пример, колико је ваше дете активно, колико се лако прилагођава новим ситуацијама, какво му је генерално расположење, зависи управо од темперамента.
Битно је да знате да је већини деце тешко да се прилагоди новим ситуацијама и треба им неко време да би се навикли на нове услове, нова места и људе, а та промена за њих је често и узнемирујућа. Мање је оне деце која се брзо и лако уклапају у свако окружење, а приступ и једној и другој групи мора бити посебан.

5. Личност

На личност вашег детета темперамент има велики утицај, али, за учитеља, важније је то како његов темперамент утиче на понашање и реаговање у одређеним ситуацијама.
Примера ради, ваше дете може имати “тежак” темперамент а истовремено бити веома екстровертно. Па тако, упркос његовој склоности ка негативности и нефлексибилности, ако се креира добра, одговарајућа атмосфера, ваше дете може се показати као веома дружељубиво и комуникативно.
Са учитељем би требало да поразговарате не само о позитивним странама личности вашег детета, него и о оним негативним. За родитеља је понекад тешко да призна да његово дете има неку негативну особину, некад то и не жели да види, али, објективност и отвореност могу вам бити само од користи. Ако ваше дете уме да реагује експлозивно и не поштује ауторитет довољно, или ако га одређене теме и ситуације посебно узнемирују, учитељ то мора знати како би вашем детету приступио на прави начин.

Извор: www.about.com

Превод и обрада: zelenaucionica.com

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.