Почеше просветни радници да се гложе око тога како ко треба да буде плаћен

 

Пише Ивана Бошњак Бошњак

Почеше просветни радници да се гложе око тога како ко треба да буде плаћен. И, кренуше с причама како ови из Београда треба да имају веће плате од оних из „унутрашњости“, јер је живот у БГ скупљи.
mozak-366
Одмах се нашли они који рекоше да у БГ има много више снижења него у другим местима, па тако Београђани могу купити јефтиније ствари, а има и више секендица, те се могу лакше и обући. Но, не лези враже! Ови потегоше домаћу радиност у мањим местима, где свака снајка меси колаче и развлачи пите и питуљице по повољнијој цени него што су колачи у „Москви“ насред Теразија!
Провинција увређено одговара да нема свако прилику да на Зеленом Венцу купи шаргарепу на тоне, за мале новце.
Империја узвраћа ударац причама да њима из Врчина треба много времена и пара да стигну до места где раде, а сироти провинцијалци се бране тиме да морају да иду у већи град да купе телевизор, јер је скупо ван Београда..
И тако, мрзимо се јако лепо, то умемо!
Ја лично имам решење за ове проблеме:

  1. То би решила једна дообра проводаџика! „Ви, госпођице са већим путним трошковима да се удате за господина који живи близу Вашег радног места, те ћете пресељењем уштедети за нове ципеле. Ви, господине из унутрашњости који имате у комшилуку тандар пијацу, да ожените госпођицом која ће плаћати путне трошкове уштедом на шаргарепи и першуну! Ви, молим Вас, разведите се и поступите по мојим инструкцијама за блажени живот просветара с малим примањима!“ И слично…
  2. Сваком просветном раднику обезбедити изградњу школе преко пута места становања. Уштеда на путним трошковима, блокејима на ципелама, а и свака домаћица за време великог одмора може да развуче питу и промеша паприкаш. И уштеда на храни биће видљива.
  3. Најважније: ПРОСВЕТНЕ РАДНИКЕ ТРЕБА ПЛАТИТИ ПО КОЕФИЦИЈЕНТУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ!

Мене боли уво за ове приче. За мене је Београд унутрашњост, живим у спољашњости, школа ми је у истој улици где и кућа…
Једино ми пијаца далеко, мајкујој…

Пише Ивана Бошњак Бошњак

Извор: dnevnikjedneuciteljice