Адаптирана млека и пиринач – најопаснији извори арсена!

октобар 28 12:04 2017

У великом броју прехрамбених производа за малу децу пронађене су опасне хемикалије, показало је истраживање непрофитне организације The Label Clean Project у којем се наводи да је реч о арсену, олову, кадмијуму и акриламиду.

Група америчких научника анализирала је 530 различитих грицкалица, житарица и напитака купљених у последњих пет месеци, преноси Индепендент.

Установили су да од 65 посто анализираних производа њих 65 посто садржи арсен, 58 посто кадмијум, 36 посто олово и 10 посто акриламид.

Откривено је и да 80 посто адаптираних млека за бебе садржи арсен, токсин који Светска здравствена организација повезује с низом здравствених проблема, попут кардиоваскуларних болести, дијабетеса и карцинома.

Велике количине арсена откривене су и у производима на бази пиринча.

Арсен у пиринач доспева за време његовог раста због индустријских отрова и пестицида у земљи. Европска унија је у јануару 2016. године прописала највишу допуштену количину арсена како би смањила изложеност деце том тешком металу. Допуштено је до 0,1 милиграма арсена по килограму пиринча.

Највећи проблем, када се ради о арсену у пиринчу је чињеница да бројни прехрамбени производи за децу и дојенчад садрже пиринчано млеко као замену за кравље млеко. А то је најосетљивија популација. Подаци у стручној литератури о присутности арсена доказују да вафли од пиринча, пиринчани крекери и колачићи од пиринча могу садржати велике количине анорганског арсена због чега могу знатно повећати прехрамбену изложеност дојенчади и мале деце том хемијском споју.

Истраживање је показало да модерна храна за децу садржи 70 посто више акриламида од пржених кромпирића, а та се хемикалија повезује са оштећењима мозга и репродуктивним проблемима.

Утврдили су и да је 60 посто производа с ознаком “BPA free” било позитивно на бисфенол А, индустријску хемикалију која се користи за израду пластике.

Извор: Н1

 

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.