Aко се ваше дете овако понаша, спремите се да платите КАЗНУ И ДО 100.000 ДИНАРА

децембар 14 13:53 2017

Закони и измене и допуне закона које је ове године усвојила Влада Србије предвиђају новчане казне родитељима који не воде рачуна о понашању малишана. Тако ће маме и тате на џепу осетити када деца бацају петарде, малтретирају вршњаке, не иду у школу…

Изменама закона о јавном реду и миру, које би ове недеље требало да буду усвојене у Скупштини, превиђа се се казна од 50.000 до 100.000 динара ономе ко ремети јавни ред и мир паљењем и бацањем петарди и других пиротехничких средстава. Уколико то чине млађи од 14 година, одговорност сносе родитељи, старатељи или усвојитељи.

Новац или друштвено користан рад

– Они су одговорни уколико дозволе деци да користе петарде. То значи да ће они пред законом одговарати што су их довели у опасност и плаћаће казну или ће обављати друштвено користан рад од 40 до 120 сати – објаснили су у Министарству унутрашњих послова.

Одговорност родитеља проширена је и новим Законом о основама образовања и васпитања. Тако сада маме и тате плаћају уколико не упишу дете на време у предшколски програм или школу, али и ако у року од осам дана не оправдају изостанке из школе, и то између 5.000 и 100.000 динара.

Такође, родитељи одговарају уколико деца употребљавају алкохол, дуван, наркотике, уносе оружје у школу или употребљавају мобилне телефоне којим се угрожавају права других ученика или у сврху преваре приликом оцењивања. Казне од 30.000 до 100.000 предвиђају се родитељима насилних ђака.

“Под насиљем и злостављањем подразумева се сваки облик једанпут учињеног, односно понављаног вербалног или невербалног понашања које има за последицу стварно или потенцијално угрожавање здравља, развоја и достојанства личности детета, ученика и одраслог”, наводи се у Закону.

Казне за појас, ауто-седиште

За разлику од претходних, Закон о изменама и допунама закона о безбедности у саобраћају, који је тренутно у скупштинској процедури, кажњава родитеље који се неодоговорно понашају према деци.

Тако ће они који малишане не везују у аутомобилу или не користе ауто-седишту, плаћати и до четири пута веће казне.

Директор Српског комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић истиче да поента није у казнама, већ у одговорном понашању родитеља.

– Проблем је што је степен свести родитеља о томе шта се све дешава ако деца нису обезбеђена на адекватан начин код нас јако низак. Многи сматрају да је дете најбезбедније у њиховом наручју, они верују да је најгоре што може да се деси у случају судара да се деце мало преврне, а највећи број деце која погину у саобраћају буде у својству путника – каже Окановић.

Према актуелном закону, казна за небезбедан превоз деце износи до 30.000 динара.

– Изменама се предвиђа казна од 120.000 динара, 14 казнених поена и осам месеци забране управљања возилом. Такође, разматра се увођење праксе да полиција обавести Центар за социјални рад уколико родитељи небезбедно превозе децу – каже Окановић.

 

Извор: Блиц

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.