Активност прстића помаже развоју говора

мај 29 21:59 2017

Научници који проучавају развој дечјег нервног система, а посебно развој говора, открили су стимулативно значење функције руке. Тако је на темељу истраживања великог броја деце откривена следећа законитост: када развој покрета прстију одговара доби, развој говора такође је уредан. Kада развој фине моторике заостаје, заостаје и развој говора. Дакле, што су дететови прстићи активнији, то се боље остварује његов говорни, емотивни и интелектуални развој.


Вежбе прстићима потребно је почети са извођењем у најранијем детињству. Благо миловање, масирање и разгибавање прстића препоручује се већ за шестомесечне бебе. Обратите пажњу на то како дете манипулише прстима и овладава једноставним, али животно важним вештинама – како држи чашу, оловку; како се умива и пере руке, веже пертле на ципелама и закопчава кошуљу. Ако приметите да има потешкоћа у развоју фине моторике и говора, вежбајте му прстиће.

 

Ево неколико примера:

 

у игри “прстићи се поздрављају” дете треба врхом сваког прста дотакнути јагодицу палца

 
• имитација покрета: свирање клавира, шивење, мешање шећера у чају кашичицом

 
• разни облици и фигуре, примери животиња

 
• израда разних облика од пластелина или теста

 
• слагање облика од “шарених коцкица”

 

  • резање и лепљење

Проредила Слађана Пантовић

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.