Autizam je u velikoj meri nasledan!

jun 15 18:50 2016

Najnovije istraživanje je ukazalo na to da je autizam skoro u potpunosti genetskog porekla.

autism-child-medical-marijuanaIstraživanje je sprovedeno na 516 blizanaca i pokazalo je da je stopa ovog poremećaja veća kod identičnih blizanaca koji dele istu DNK.

To znači da je autizam daleko više nasledan nego što se ranije mislilo.

Glavna naučnica Beata Tik je izjavila: „Naše glavno otkriće je da je naslednost autizma veoma visoka. Rezultati demonstriraju važnost genetskog uticaja na ovaj poremećaj.“

Međutim, pored genetskog uticaja, ne mogu se otpisati i uticaji okoline u kojoj dete odrasta.

Naučnica dr Frančeska Hape je rekla da bi povećana stopa autizma u poslednjih nekoliko godina mogla da se svede na druge, preciznije dijagnoze.

Simptomi ovog poremećaja koji variraju od osobe do osobe ranije su se svrstavali u teškoće prilikom učenja i nisu priznavani kao autizam, dok je danas to drugačije.

Neki ljudi misle da i faktori životne sredine imaju veliki udeo u razvitku autizma, a prema sajtu Autism Speaks ti faktori su: preporodiljsko izlaganje toksinima, starost budućih roditelja kao i prevremeni porođaj.

Izvor: B92

  Article "tagged" as:
  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.