Ауторитативни родитељи – бунтовна деца

мај 24 21:37 2015

Ако је тинејџер био размажен и у центру пажње породице, исти такав однос очекиваће у разреду и касније у колективу. Ако му се не испуне очекивања, реагује агресивно или депресивно.

Родитељи греше када свом детету планирају живот до најситнијих детаља, укључујући игру и слободне активности за време одмора. Они се на овај начин гуше, не могу да предузму иницијативу, нису самостални и одговорни, па су такви и касније у тинејџерском и одраслом добу. Ту већ настаје проблем, јер родитељи желе да њихово послушно и потчињено дете истовремено буде сналажљиво, спонтано, храбро и да се наметне. Оваква очекивања су немогућа мисија, истичу стручњаци.

По њиховом мишљењу, ауторитативни и захтевни родитељи су у суштини нервозни. Њихово наметање стриктно одређеног начина понашања, представља жељу да избегну сопствене бриге, проблеме, неразумевање околине, сумње и свакодневне дилеме.

Извор: novosti.rs

  1. март 19, 14:43 #1 Jole

    Nedavno je objavljeno veliko istraživanje u Luksemburgu čiji je zaključak da su najuspešniji ljudi kao deca bez izuzetka imali nepoštovanje prema autoritetima. Što su deca bila saglasnija i pomirljivija kao deca, to su manje kasnije u životu zaradjivala.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.