Autoritativni roditelji – buntovna deca

maj 24 21:37 2015

Ako je tinejdžer bio razmažen i u centru pažnje porodice, isti takav odnos očekivaće u razredu i kasnije u kolektivu. Ako mu se ne ispune očekivanja, reaguje agresivno ili depresivno.

Roditelji greše kada svom detetu planiraju život do najsitnijih detalja, uključujući igru i slobodne aktivnosti za vreme odmora. Oni se na ovaj način guše, ne mogu da preduzmu inicijativu, nisu samostalni i odgovorni, pa su takvi i kasnije u tinejdžerskom i odraslom dobu. Tu već nastaje problem, jer roditelji žele da njihovo poslušno i potčinjeno dete istovremeno bude snalažljivo, spontano, hrabro i da se nametne. Ovakva očekivanja su nemoguća misija, ističu stručnjaci.

Po njihovom mišljenju, autoritativni i zahtevni roditelji su u suštini nervozni. Njihovo nametanje striktno određenog načina ponašanja, predstavlja želju da izbegnu sopstvene brige, probleme, nerazumevanje okoline, sumnje i svakodnevne dileme.

Izvor: novosti.rs

  Article "tagged" as:
  Categories:
napišite komentar

1 komentar

  1. mart 19, 14:43 #1 Jole

    Nedavno je objavljeno veliko istraživanje u Luksemburgu čiji je zaključak da su najuspešniji ljudi kao deca bez izuzetka imali nepoštovanje prema autoritetima. Što su deca bila saglasnija i pomirljivija kao deca, to su manje kasnije u životu zaradjivala.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.