Бачено милион нових уџбеника

јун 08 00:50 2016

Уџбеници које је скупштина града бесплатно делила основцима од 2010. до 2014. завршили као стара хартија. Ретке су школе које у настави користе ова учила

udzbeni

СУДЕЋИ по реакцијама родитеља, који су огорчени ценама уџбеника за основце, мало је школа које су се одлучиле да бар мало смање издатке породицама и комплет саставе од књига које град Београд поклањао ђацима од 2010. до 2014. године. Ретки су стручни активи наставника који су их одабрали. А новац из градске касе који је потрошен за куповину књига очигледно је узалуд бачен.

Из градске касе је за куповину уџбеника који су поклоњени ђацима издвојено сто милиона динара, а остатак новца је обезбеђен из кредита. Две године су београдски основци добијали по два комплета уџбеника. У београдске осмолетке дистрибуирано је више од милион појединачних уџбеника.

Правила кажу да се књиге које изаберу стручна већа за одређени предмет користе наредне четири године. Међутим, због измена Закона о уџбеницима, “изборни циклус” био је и прошле и ове године. С обзиром на то да сви издавачи обрађују исти наставни план и програм, разлике у градиву нема, већ се уџбеници разликују по корицама, илустрацијама, распореду одређених лекција… У жељи да придобију што већи број наставника, издавачке куће нуде лаптоп, паметне табле, приручнике, компјутере за школу, ако изаберу њихове књиге.

– Трудили смо се и ове, а и прошле године да издаци родитеља за куповину нових уџбеника буду што мањи – каже Мерица Буј Бјелогрлић, директорка ОШ “Олга Петров”. – Где год је то било могуће, наставници су се трудили да изаберу уџбенике који су поклањани претходних година, како родитељи не би морали да купују нове књиге. Заиста смо водили рачуна о том социјалном моменту, знајући у каквој је материјалној ситуација већина породица.

Више од 10.000 бесплатних књига добила је највећа основна школа у Србији “Никола Тесла” у Винчи, коју похађа више од 2.500 ученика. Све те књиге се чувају и, како истиче директор Драгољуб Гачић, никада неће бити дате у стари папир. Део уџбеника се нашао у ђачким торбама прошле године, а и од септембра ће поново.

Иако су током четири године београдски ђаци добијали бесплатне уџбенике, већина тих књига, које коштају појединачно око 600 динара, завршила је као стара хартија по цени од два динара за килограм. Родитељи ће пак сада морати да издвоје и по 15.000 динара за куповину нових, које се по садржају градива не разликују од оних које су рециклиране или скупљају прашину по библиотекама.

У ВИНЧИ СВЕ ЧУВАЈУ

– ПОТРУДИЛИ смо се да не буде много промена издавача, тако да ће један број ученика користити књиге које су раније добијене од града на бесплатно коришћење – каже Драгољуб Гачић, директор ОШ “Никола Тесла” у Винчи. – Наставници који су се одлучили за друге издаваче кажу да неће правити проблем и ако неко од деце донесе други уџбеник, док ћемо остатак чувати.

 

Извор: novosti

  Categories:
 1. јун 08, 08:39 #1 Светлана

  Књиге после 4 године скоро свакодневног коришћења у настави употребљиве? Можда понека, сасвим ретка. Опет тенденциозни текст који би да продуби огорченост родитеља према наставницима и школама.

  Одговорите на овај коментар
 2. јун 08, 17:28 #2 Јк

  Манипулација са уџбеницима до миле воље.Неки добијали и по два комплета !Па нормално је да вишак баце,шта ће им.Знам да постоје породице којима баш треба омогућити бесплатне уџбенике.Али колико год су бахати ови са два бесплатна комплета ,тако постају бахати и они којима је учињен добар гест -добили су бесплатне уџбенике.Дакле,како год учинили-није добро.У чему је проблем -могли би то да истраже они који имају лични интерес!Ја ,као ученик,а и као родитељ,морала сам све платити.Таквих има још у Србији,па је и то вид дискриминације према њима.

  Одговорите на овај коментар
 3. јун 09, 05:21 #3 Biljana

  Зашто се упорно иѕбегава навођење наѕива издавача уџбеника који су захваљујући поклонима, а не квалитету, успели да освоје тржиште уџбеника. Због чега се новинари не позабаве питањем како је Клетт успео да освоји тржиште уџбеника.

  Одговорите на овај коментар
  • јун 09, 16:16 Sanja

   Ne treba istraživanja ,jasno je izdavač je uložio u autore,marketing,stručne službe,dizajn,cd,interaktivne sadržaje,mrežu isporuke,preuzeo još jednog odličnog izdavača i jednog solidnog,prati zakonske izmene,ima tržišnu orijentaciju,poštuje sve(mislim na broj učenika u školama),prvi štampaju,imaju i dodatnu literaturu.Posmatra se samo udžbenik a ne sve činjenice.Nadam se da sam malo objasnila.

   Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.