Briljantan metod kojim učiteljica zaustavlja maltretiranje vršnjaka u svojoj školi

mart 29 11:30 2017

Međuvršnjačko zlostavljanje i maltretiranje nažalost je svakodnevica u većini škola, a mnogi učitelji i profesori toga nisu svesni jer zlostavljana deca skrivaju svoje probleme.

Ponekad deca tako dobro skrivaju sve nevolje i maltretiranje kroz koje prolaze u školi pa je učiteljima ili profesorima teško da uopšte primete da postoji problem koji se mora što pre rešiti.

nasilje-u-školamaUpravo je toga svesna učiteljica kojoj je književnica Glenon Melton posvetila kolumnu. U njoj je opisala susret s jednom od učiteljica svog sina koja joj je tokom razgovora priznala da svake nedelje pokušava da prepozna zlostavljane učenike u svojoj učionici.

„Sele smo na par minuta i pričale o tome kako je podučavanje dece sveta dužnost i odgovornost. Složile smo se da matematika i čitanje nisu najvažnije stvari koje se uče u učionicama. Onda mi je ispričala ovo.

Svakog petka zamoli svoje učenike da izvade komad papira i na njega napišu imena četvero dece s kojom bi voleli da sede sledeće nedelje. Učenici su svesni da njihovi zahtevi mogu i ne moraju biti ispunjeni. Takođe moraju da izdvoje jednog učenika koji je te nedelje bio izuzetan primer svima.

“Svaki učitelj i profesor zna da se zlostavljanje najčešće događa izvan njihovog vidokruga i da su zlostavljana deca previše prestrašena da bi se nekome poverila.”

Svakog petka, nakon što učenici odu svojim kućama, ona razvrstava te papiriće ispred sebe i proučava ih.
S kim niko ne želi da sedi?

Pročitajte i: Vršnjačko nasilje ostavlja posledice za ceo život

Ko ne može da napiše nijednu osobu s kojom bi želeo da sedi?

Koga niko ne primećuje?

Ko je prošle nedelje imao milion prijatelja, a ove nedelje  nijednog?

Kao majka, mislim da je ovo najbriljantnija strategija s kojom sam se ikada susrela. Svaki učitelj i profesor zna da se zlostavljanje najčešće događa izvan njihovog vidokruga i da su zlostavljana deca previše prestrašena da bi se nekome poverila. Ali istina izlazi na videlo na onim malim privatnim komadićima papira, napisala je Glenon.

Učiteljica potom pronalazi načine da decu koja su izopšena integriše u društvo. Glenon ju je upitala koliko se dugo koristi ovom metodom, a ona joj je odgovorila: ‘Od pucnjave u školi „Columbine”.’

Pročitajte i: Zaboravljeni čas odeljenjskog starešine

Spomenuta tragedija dogodila se  1999. godine u SAD-u. Tog su dana Erik Haris i Dylan Klebold, učenici te škole, ubili 12 školskih kolega, jednog profesora i ranili 24 osobe, a nakon pucnjave počinili su samoubistvo. Erik i Dylan godinama su bili meta vršnjačkog maltretiranja.

Ova briljantna žena shvatila je na tom primeru da nasilje započinje zbog izopšenosti. Svako spoljno nasilje započinje s unutrašnjom usamljenosti. Gledala je tu tragediju i znala da će deca koju su neprimećena mogu jednom pribeći tome da ih primete po svaku cenu. Odlučila je boriti se protiv nasilja na vreme i često, u okolini koja joj je nadohvat ruke. To što ona radi spašava živote. Uverena sam u to. Ona pronalazi problem, prekida izopštenost i usamljenoj deci pruža pomoć koja im je potrebna, zaključuje Glenon.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

  Categories:
napišite komentar

4 komentara

 1. oktobar 13, 10:12 #1 Aleksandra

  To, inace, psiholog ili pedagog kroz sociometrijsko ispitivanje u razredu treba da rade. Ali oni nisu potrebni u idealnom srpskom drustvu, pa masovno ovih dana ostaju bez norme.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. april 22, 22:27 #2 Radule,

  Ovu vrstu metode,,trebalo bi uvesti kao obavezu…u svim skolama!! Naravno u Srbiji je to Nemoguce!!
  Jer je sve bitnije od dece!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. april 23, 16:54 #3 Mira Milosevic

  A sta je ovo, nego lecenje posledica, tako sto pozar gasite tamo gde vidite da vatra tinja, pa da se ne rasplamsa. Korisno jeste da se svim sredstrima spasava. stagod se spasiti da. No, nije li pravo i konacno resenje , otkloniti uzroke nasilja, ne samo u skoli, nego i u porodici, u celom drustvu. Mi imamo resenje za tu nevolju, ne samo za nasu skolu i porodicu, vec za vaskoliko covecanstvo. A zasto nemamo usi da cujemo i oci da vidimo, andjeli znaju.
  Prof. Milica Noukovic tragala je za resenjem 45 godina i nasla ga. Napravila je koncept Izvornog vaspitanja, naucno dokazala da su uzrocnici svekolikng ludila, 5 autoritarnih vaspitnih modela. Pritom je dala gotovo resenje za rad u porodici. I sta nam treba vise, bas nista, jer bi to bio put duhovnog rasta, put Ljubavi, Dobrote, Istine i put Slobode.
  Za covecanstvo, jos jedan Nikola Tesla, sa sijalicom koja je svetlost unutrasnja. Inace, zivi bili pa videli, ovo je tek pocetak nevolja koje ce nicati kao pecurke posle kise.
  Ostaje da se nadjmo se da ce se neko iz Ministarstva konacno i ozbiljno pozabaviti ovim spasonosnim vaspitanjem.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.