Čak ni kao pomoć roditeljima: Vlada proširila listu zabranjenih poslova za decu

jul 20 10:46 2017

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu, koja predstavlja listu poslova koje deca nikako ne bi smela da rade. Uredba će se primenjivati od 1. januara naredne godine.

Svakodnevni rad na njivi, čak i kao pomoć roditeljima, rad na građevini, u rudniku, pekari, na uzgoju životinja… samo su neka od zabranjenih zanimanja koja se nalaze u Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad mladih koje je donelo Ministarstvo za rad i Ministarstvo zdravlja decembra prošle godine. Međutim, Vlada RS je uzimajući u obzir Preporuku MOR-a o zabrani i hitnoj akciji za ukidanje najgorih oblika dečijeg rada, donela Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu 29. maja 2017. godine.

Navedenom uredbom je utvrđeno da su opasne okolnosti za decu, a to su svi mlađi od 18 godina: rad ispod zemlje (rad u rudnicima i sl.), prekovremeni rad, rad na saobraćajnicama, van mesta prebivališta dece mlađe od 15 godina života, u skučenim prostorima (ulasci u mašine, kanale i sl.), na visini ili u dubini, sa opasnim mašinama, uređajima i oštrim predmetima, kao i rad u nefiziološkom položaju tela pri radu (na primer dugotrajno stajanje, klečanje, povijen položaj…).

Takođe su navedene fizičke štetnosti kojima deca ne smeju da budu izložena: nepovoljni klimatski ili mikroklimatski faktori (visoka ili niska temperatura, visoka vlažnost), teški psihički i/ili fizički napori (na primer energetska potrošnja veća od 20 kJ/min, podizanje tereta u jednom zahvatu za decu stariju od 15 godina života do 10 kg, a za decu mlađu od 15 godina života do 7 kg), visok nivo nejonizujućeg zračenja, buka iznad 85 dB(A), vibracije koje mogu dovesti do oštećenja zdravlja i kao hemijska štetnost: duvanski dim.

U skladu sa time u opasne delatnosti za decu spadaju:

1. Rudarstvo

2. Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija

3. Uslužne delatnosti u gajenju useva i zasada

4. Pomoćne delatnosti u uzgoju životinja

5. Lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne delatnosti

6. Seča drveća

7. Uslužne delatnosti u vezi sa šumarstvom

8. Ribolov

9. Uklanjanje otpadnih voda

10. Skupljanje opasnog otpada

11. Tretman i odlaganje otpada

12. Ponovna upotreba materijala

13. Sanacija, rekultivacija i duge usluge u oblasti upravljanja otpadom

14. Zaštitne i istražne delatnosti

15. Zdravstvene delatnosti

16. Kockanje i klađenje

17. Pogrebne i srodne delatnosti

18. Delatnost nege i održavanja tela

19. Ostale nepomenute lične uslužne delatnosti

S obzirom na telesni i duhovni razvoj dece mlađe od 15 godina života pored ostalih, posebno su naglašene i dodatne opasne delatnosti radi obezbeđivanja njihove zaštite, kažu u nadležnom ministarstvu.

Opasne delatnosti za decu mlađu od 15 godina:

1. Prerađivačka industrija

2. Građevinarstvo

3. Skupljanje otpada koji nije opasan

4. Uzgoj životinja

5. Delatnost pripremanja i posluživanja hrane i pića

6. Usluge održavanja objekata

7. Pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih proizvoda

8. Delatnost frizerskih i kozmetičkih salona

9. Delatnost domaćinstva koja zapošljava poslugu

“Izuzetak u ograničenom obimu, postoji kada je u pitanju stručno obrazovanje dece (učenici srednjih stručnih škola) kada su na praksi i tada pojedinim štetnostima i okolnostima mogu biti izloženi, ali maksimalno do 1/3 odnosno 1/5 mesečnog vremena predviđenog za rad odraslih”, stoji u uredbi.

Uredba o utvrđivanju opasnog rada za decu stupila je na snagu 7. juna 2017. godine i počinje da se primenjuje od 1. januara 2018. godine. Njeno sprovođenje će kontrolisti nadležne inspekcije, od Inspekcije rada, zdravstvene i prosvetne do Inspekcije socijalne zaštite.

Za one poslodavce koji uprkos zabrani budu zapošljavali decu na zabranjenim zanimanjima, kazne neće biti blage.

“Ukoliko poslodavci angažuju mlade u suprotnosti sa ovim pravilnikom inspektor rada može pokrenuti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zaprećena kazna za poslodavca sa svojstvom pravnog lica je od 800.000 do 1.000.000 dinara, a za poslodavca koji je privatni preduzetnik od 400.000 do 500.000 dinara”, navode u Ministarstvu rada.

Izvor: Kurir.rs/  detinjarije.com

  Categories:
napišite komentar

3 komentara

 1. jul 21, 17:09 #1 ana

  Ovo pod 4 znaci da dete ne sme da se posalje da sipa vodu ni kokoskama a kamoli prasicima

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. decembar 05, 22:26 #2 Lelica

  😂😂😂Pod 20 dodati upotrebu od 10sati dnevno provedeno na mobilnom

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. decembar 06, 10:53 #3 Danijela

  Pa mene su moji roditelji zlostavljali. Sad mi to javila Vlada R.S

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.