Четири просветна синдиката одлучила да радикализују штрајк

септембар 24 17:44 2018

Четири просветна синдиката одлучила су да радикализују штрајк јер им није испуњен захтев да сви просветари с факултетском дипломом буду распоређени у девету платну групу


У многим школама широм Србије часови ће од данас бити скраћени на 30 минута. Четири просветна синдиката одлучила су да радикализују штрајк јер им није испуњен захтев да сви просветари с факултетском дипломом буду распоређени у девету платну групу. У претходном периоду часове су скраћивали једном недељно. Очекују да се у штрајк укључе запослени у око 1.000 школа.

Прочитајте и Предлог синдиката: Разредне старешине у 9-2 платној групи, а запослени у специјалним школама у 9-3

У школе које штрајкују, синдикати рачунају и оне у којима само део колектива часове скраћује на пола сата. Тврде како нису чекали почетак школске године да би протест био видљивији и да би вршили већи притисак, већ се само временски поклопио почетак школе с финалном фазом израде правилника о платним разредима у јавном сектору, који треба да ступи на снагу од Нове године. Првобитно, наставници су били распоређени у осму групу, а у вишу, девету само они који имају педагошка звања или раде у отежаним условима. Током преговора, синдикати су издејствовали да се сви који имају разредно старешинство пребаце у први разред девете платне групе, што гарантује незнатно већу плату, али бољу могућност напредовања и раста зараде.

Тако је сада у деветој групи око 1.000 наставника са педагошким звањима или радним местом у отежаним условима и још 37.000 разредних старешина. У трећем разреду осме групе остало је око 27.000 наставника. Заједнички захтев Уније синдиката просветних радника, Синдиката образовања Србије, НСПР “Независност” и Синдиката радника у просвети је да се сви просветни радници пребаце у девету платну групу.

Преговори просветара са представницима министарстава просвете и финансија наставиће се ове недеље.

Прочитајте и Шарчевић: Излишно је да штрајкачима претим смањењем плате, али је излишно и да штрајкују у току преговора

Непланиран одмор

Ученици у школама које штрајкују имаће часове од по пола сата. Преосталих 15 минута сваког часа у неким школама деца ће имати одмор, док у другима кажу да ће наставници остати са ђацима у учионици, али то време неће искористити за наставу, већ само да деца буду под надзором, да им се нешто не догоди.

Извор: Новости

  Categories:
  1. септембар 25, 20:57 #1 Sanja

    Poštujem struku i obrazovanje, ali mislim da nije u redu da se plata nastavnika izjednaci sa platom lekara. Treba biti realan.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.