Четири распуста за ђаке у наредној школској години

јул 25 22:39 2018

Нова школска година за основце и средњошколце у Србији почеће у понедељак, 3. септембра. Ђаци у Војводини имаће три распуста, док ће њихови вршњаци у осталом делу Србије имати четири.

Календаром образовно-васпитног рада за основне школе, Министарства просвете предвиђено је да прво полугодиште почне 3. септембра 2018. године, а завршава се у четвртак, 31. јануара 2019. године.

Друго полугодиште почеће у понедељак, 18. фебруара 2019. године, а завршити у петак, 31. маја за ученике осмог разреда, односно у петак, 14. јуна за ученике од првог до седмог разреда.

У току школске године ученици у Србији ће имати јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст, док је у АП Војводина изостављен јесењи распуст.

На прву кратку паузу – јесењи распуст, ученици ће већ у новембру, а предвиђено је да траје четири дана од 9. до 12. новембра.

Зимски распуст за ученике у Војводини, према образовно-васпитном календару који доноси Покрајински секретаријат за образовање, почиње 24. децембра, а завршава се 14. јануара 2019. године.

За ученике у остатку Србије распуст је подељен у два дела. Први део почиње у четвртак, 3. јануара, а завршава се у уторак, 8. јануара 2019. године. За ученике ће нерадни бити и 1. и 2. јануар због Нове године.

Други део зимског распуста почиње у петак, 1. фебруара, а завршава се у четвртак, 14. фебруара 2019. године. На зимски распуст се наслања и Дан државности, те ће тако друго полугодишште почети 18. фебруара.

Пролећни распуст за ученике у Војводини почиње од петка, 19. априла и траје до четвртка, 2. маја. За ученике у остатку Србије пролећни распуст почиње у уторак, 30. априла а завршава се у петак, 3. маја.

За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 17.јуна, и завршава се у петак, 30. августа.

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит у петак, 12. априла и у суботу, 13. априла, а завршни испит полагаће у понедељак, уторак и среду 17, 18. и 19. јуна.

Ученици и запослени у школи имају право да не похадају наставу, односно да не раде: православци – на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице – на први дан Курбанског и Рамазанског бајрама, припадници јеврејске заједнице – на први дан Јом Кипура.

За припаднике верских заједница које обележавају верске празнике по Грегоријанском, односно Јулијанском календару нерадни је први дан Божића, као и ускршњи празници, почев од Великог петка, закључно са другим даном Ускрса.

Извор: Танјуг/Мондо

  Article "tagged" as:
  Categories:
напишите коментар

3 коментара

  1. јул 26, 11:59 #1 Djidji

    Opet nama u Vojvodini orave glupost kao i prosle god.Zimski raspust pocinje 24.12.,za katolicki Bozic,a drugo pol.14.1.za pravoslavnu Novu god.Nisu nam mogli ispostovati taj jedan dan,da krenemo bar od 15.

    Одговорите на овај коментар
  2. јул 27, 18:38 #2 B

    Škola će zdravije izgledati kada joj kalendar rada ne bude zavisio od verskih praznika i kada se u njoj ne bude održavala verska nastava.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.