Četiri univerziteta iz Srbije na Šangajskoj listi

jul 15 22:57 2017

Na Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima ove godine našla su se četiri univerziteta iz Srbije, a osim Beogradskog po prvi put na listi su i Niški, Novosadski i Kragujevački univerzitet.

Niški, Novosadski i Kragujevački univerzitet našli su se na Šangajskoj listi u oblasti matematike, dok je Univerzitet u Beogradu rangiran u 17 užih naučnih oblasti.

U oblasti matematike Univerzitet u Beogradu plasirao se 201 – 300 mesta, Niški univerzitet 301 – 400, Novosadski i Kragujevački 401- 500 mesta.

Rangiranje po užim naučnim oblastima šangajski univerzitet “Cao Tun” uveo je od ove godine, a Šangajska lista 500 najboljih univerziteta biće objavljena i ove godine polovinom avgusta.

Osnovni kriterijumi za rangiranje svetskih univerziteta na toj listi je broj Nobelovaca koji su studirali ili trenutno rade na određenom univerzitetu, broj objavljenih naučnih radova na SCI listi, citiranost radova, uticaj na nauku, uticaj univerziteta u regionu.

Izvor: Tanjug

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.