Читање је важно

август 07 16:36 2014

 

Нисам противница модерних технологија. Баш напротив. Најновија технолошка достигнућа омогућила су ми да будем у сталном контакту са јако драгим људима, који су далеко и које не могу да виђам често. Ни на који начин, технологија ме није угрозила, нити је сматрам одговорном за поремећан систем вредности који се може срести на сваком кораку. Користим је, за све оно што нисам могла пре ње да урадим. Али не волим када је људи користе као замену. Фејсбук, Твитер, разноразне апликације на телефонима, сајтови са гомилом обавештења и најновијим сензацијама нису и никада неће бити замена за разговор уживо, за искуство из прве руке, за додир, мирис, укус…

5f8350820dd8

И никада неће бити замена за књиге. То што неко шерује Балашевића, Андрића или Мику Антића на свом профилу, само зато што му њихове речи делују допадљиво, не значи да их он заиста разуме, јер иза пуких речи увек постоји прича, детаљ из биографије, и целокупна слика која се добија читањем књиге. Читањем, преписивањем упечатљивих одломака, сатима проведеним над страницама, и тек онда речи добијају смисао. Клик на дугме „схаре“ најчешће ће бити само покрет руке, а не нешто што излази из главе. Напор мишића, али не и мисли.

Ниједна новина не сме да одвлачи човека од оног доброг што је пре ње постојало. Нема те виртуелне библиотеке која може да дочара осећај у рукама док се књига држи, мирис устајалог папира, или онај дивни осећај када уђете у огромну књижару, па не знате где бисте пре. Књиге су једно од највећих богатства духа, прилика да упознате, замислите, уђете у свет који није ваш и који вама не припада. Речи су најбоља терапија, начин да пренесете емоцију, средство помоћу којег човек на овом свету оставља свој траг. Помоћу књига човек спознаје туђе светове, и тиме омогућава самом себи да боље разуме свој сопствени.

Читање никада, никада није губљење времена. Било да су ваш избор најновији бестселери или радије жудите за руским класицима, само читајте, читајте, читајте… Wорлд Wиде Wеб може, на кратко, и без вас.

Ауторка је Даница Мартић.

 

mingl.rs

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.