Цуцла изазива говорне мане?

август 12 22:07 2017

Малишани који су сисали прст или су користили цуцлу варалицу дуже од три године три пута више су изложени ризику развоја говорних мана у односу на вршњаке који то нису радили

dete i cucla

Сисање палца и коришћење цуцле у најранијем детињству утиче на појаву говорних мана, тврде чилеански научници на основу спроведеног истраживања.

Пре почетка истраживања, којим је обухваћено 128 деце старости од три до пет година, стручњаци су од родитеља тражили информације о навикама њихове деце. Затим су анализирали развој њиховог говора и открили да деца која до деветог месеца нису храњена на флашицу имају мању вероватноћу за развој поремећаја говора.

Истовремено, малишани који су сисали прст или су користили цуцлу варалицу дуже од три године три пута више су изложени ризику развоја говорних мана у односу на вршњаке који то нису радили, истакла је др Кларита Барбоса, руководилац истраживања. Ипак, добијене резултате треба посматрати опрезно, јер на појаву говорних мана утичу и други фактори.

Извор: novosti.rs

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.