Да ли ће родитељи плаћати казне због њихове насилне деце?

фебруар 21 20:59 2014

Упади моторима у учионице, малтретирање вршњака, вређање, псовање, а неретко и физичко обрачунавање с наставницима све су чешћа појава у српским школама. Сваким даном све је већи број малолетника који себи даје за право да у школским клупама испољава разне облике насиља. Школе, на жалост, постају опасна места, а професори почињу да се повлаче пред младим бунтовницима.nasii

Овакву ситуацију, свима добро знану, решила је да промени Наташа Г. која је покренула петицију “Увођење казнених мера родитељима“. Она се залаже за то да родитељи насилне деце буду кажњени новчано.

“Овом петицијом указало би се на неопходност потребе за драстичнијим мерама заштите и поправљања оскрнављеног едукативног система. Увођење казнено-новчаних мера родитељима насилне деце, било да је вербално, било да је физичко насиље у питању (од минимум 1.500 динара, у зависности од степена насиља). Кад се удари где највише боли – по џепу, онда ће се више обратити пажња на васпитање..

Ради безбедности деце и наставника по школама насилни починиоци морају да се казне, казне морају бити оштрије, иначе нико од нас сутра неће бити безбедан – та деца нису само у школама, а сутра ће порасти. Као малолетна лица пред законом нису толико одговорни, али њихови родитељи или старатељи јесу. Оваквим законом ће озбиљније обратити пажњу на понашање своје деце“, каже се у тексту ове петиције.

Петиција за сада има 1.163 коментара, а број потписа из дана у дан расте. Велики број родитеља подржао је ову идеју подсећајући на бројне примере школског насиља.

Наташа Г. која је покретач ове петиције каже да ју је на овај чин навело “бахато понашање деце која или речима или делима повређују друге, непоштовање родитеља те деце и њихова незаинтересованост да било шта промене, да преузму одговорост. Навело ме насиље на улицама, јер та иста деца изађу н аулице, та иста деца одрасту… а при свему томе сматрам да основно васпитање полази из куће”.

С друге стране, о томе да ли су само деца крива или велику улогу имају пропусти у васпитању, стручњаци имају различито мишљење.

Директор средње медицинске школе Доситеј Обрадовић из Новог Сада Нико Мрђин сматра да окривити родитеље за свако малолетничко насиље није најпаметније решење.

„Не знам колико родитељи могу да буду одговорни. Кућно васпитање је увек битно, али не можемо занемарити утицај околине. Апсолутно кривити родитеље у старту није много паметно решење, много боље би било када би родитељи више сарађивали с наставницима. Превентива је свакако боља „, каже Мрђин.

Психолог Александра Јанковић, пак, ову грађанску петицију апослутно подржава и верује да би се насиље у школама знатно смањило када би родитељи били кажњавани.

„То је сјајна идеја, јер чим је реч о малолетничкој деликвенцији, деца не одговарају док не напуне 18 година. Не знам колико би добро било само новчано кажњавање, али свакако да би казна у виду неког друштвено-корисног рада била добра идеја. Такође, сматрам да млади људи треба да се суоче с тим шта су последице насиља. Ако су учествовали у некој тучи, треба да виде шта насиље све може да направи, па да проведу неко време на ортопедији или у некој болници, рецимо“, сматра Јанковићева.

Она закључује да је идеја да и родитељи сносе део одговорности за вршњачко насиље сјајна, “јер се на тај начин лопта враћа тамо одакле је и пошла.”

Иако свака школа има свој правилник о понашању ученика, кажњавање само на нивоу школе очигледно не даје жељене резултате.

М. Б. / Телеграф

напишите коментар

12 коментара

 1. фебруар 22, 23:35 #1 Tamara

  Odlican teksthttp://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif

  Одговорите на овај коментар
 2. јун 14, 11:33 #2 ime

  Isključivo je roditelj odgovoran za svoje dete. Kakav roditelj takvo i dete, i obrnuto.

  Одговорите на овај коментар
 3. јун 14, 12:07 #3 svetlana

  Deca su odraz svojih roditelja,psihicko nasilje,kao i fizicko,sve je cesce po skolama,a najgore je sto nadlezni u skolama,kao i brojni nastavnici ne reaguju ili reaguju krajnje mlitavo i neadekvatno.Stoga,roditelji koji vaspitavaju decu da budu mali nasilnici i manipulantni,treba da budu kaznjeni.

  Одговорите на овај коментар
 4. јун 14, 12:07 #4 svetlana

  Deca su odraz svojih roditelja,psihicko nasilje,kao i fizicko,sve je cesce po skolama,a najgore je sto nadlezni u skolama,kao i brojni nastavnici ne reaguju ili reaguju krajnje mlitavo i neadekvatno.Stoga,roditelji koji vaspitavaju decu da budu mali nasilnici i manipulantni,treba da budu kaznjeni.

  Одговорите на овај коментар
 5. јун 14, 13:55 #5 maja

  i treba roditelji su krvi za ponasanje dece

  Одговорите на овај коментар
 6. јун 14, 16:52 #6 Nana

  U saopštenjima i komentarima peticije piše o daljim mogućnostima i poboljšanjima osnove peticije, pa tako i o edukaciji kao vidu “kažnjavanja”, tako da je novčana kazna jedno od rešenja u opticaju.

  Одговорите на овај коментар
 7. јун 14, 20:46 #7 Đurđija

  Bravo za ideju. Daću i ja svoje mišljenje pošto me dugo već izludjuje stanje u našoj zemlji po ovom pitanju. Ja smatram da je kažnjavanje roditelja novčano odlična ideja ali da kazna koju ste predložili od 1500 dinara neće dati neke rezultate. Obično su bahata deca imućnih roditelja pa im 1500 dinara neće predstavljati neki problem. Mislim da kazna treba da bude najmanje 5000 din. Drugo što smatram da bi bilo odlično je neka od kazni koje su upotrebljavali ljudi pre pola i više veka gde bi se kažnjavao učenik lično. Razne sankcije i iskljucivanja iz društva. Razne kazne fizičkim kažnjavanjem, tipa šibanje dlanova prutom, klečanje na kukuruzu i neke tako primitivne mere. Sve dok maloletni delikvent ne oseti na svojoj koži to što pedagozi i roditelji pokušavaju da ga na fin način nauče, teško da će uspeti da shvati. Opasno društvo se stvara i ubedjena sam da sve ove mirne metode neće uroditi plodom. Bahatu decu ne zanimaju patnje i problemi njihovih roditelja.

  Одговорите на овај коментар
 8. јун 14, 21:01 #8 Đurđija

  I da, nešto vrlo bitno što mi je upravo palo na pamet. Novac koji bi roditelji bahate dece plaćali, bilo bi dobro da dobije npr. dete iz iste škole koje ima najprimerenije ponašanje. Vaspitano, dobro, vredno. I svaki put neko drugo dete. Na taj način bi se možda podstakla deca da budu bolja. Ko zna!?

  Одговорите на овај коментар
 9. јун 14, 22:30 #9 Marija

  Bravo za tekst i bravo Đurđija!!!

  Одговорите на овај коментар
 10. јун 14, 23:06 #10 nastavnik

  Gde je ta peticija da je potpisem?http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif

  Одговорите на овај коментар
 11. јун 15, 01:26 #11 bravo

  odavno vec pricam sa prijateljima kako bi na taj nacin roditelji bolje vaspitavali decu i kako najvise boli kada se udari po dzepu. bilo bi dobro da tako nesto zazivi….

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.