Да ли начин исхране утиче на развој мозга код детета

септембар 14 23:24 2016

Још један разлог да озбиљно поведете рачуна о начину исхране вашег детета.

roditelji-deca-rucak-razgovor-1361477370-271689
Родитељи раде разне ствари не би ли њихова деца била добри ђаци. Проверавају домаће, уче заједно са децом, у старијим разредима ангажују и приватне професоре… Све то је и ок, и није ок, зависи како посматрате, али, оно што би родитељи свакако требало да узму у обзир су резултати новог истраживања спроведеног у Финској.

Опсежна студија трајала је три године, а циљ је био да се утврди да ли начин исхране деце утиче на њихове академске способности. Испоставило се да деца у чијој исхрани доминирају воће, поврће и производи од интегралних житарица имају у школи постижу боље резултате од деце која се не хране избалансирано.

Оно што је важно напоменути је да су резултати овог истраживања добијени независно од социо-економског статуса, општег стања организма и типа телесне грађе малих испитаника.
Изгледа да начин исхране утиче на развој нашег мозга на начин који наука још није у потпуности разјаснила.

У истраживању је учествовало 161 дете старости између шест и осам година, а затим је током наредне три године праћен њихов успех у школи. Упоредо са тим, анализиран је дневник исхране који су водили родитељи малих испитаника, а њихове вештине читања, писања и разумевања текста праћене су стандардизованим тестовима.

Најбоље резултате на овим стандардизованим тестовима показала су деца чија је исхрана заснована претежно на поврћу, воћу, интегралним житарицама, риби и намирницама које садрже незасићене масне киселине, и која конзумирају врло мале количине шећера. Осим тога, деца која се овако хране показивала су и највеће “скокове” у напредовању из разреда у разред.

“Оно што је важно напоменути је да се испоставило да су ови резултати добијени независно од социо-економског статуса и степена физичке активности детета”, наводи се у студији.

 

Извор: Мондо

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.