Да ли су за децу после школе одговорни ШКОЛА ИЛИ РОДИТЕЉИ?

јануар 28 22:19 2019

Два министарства у истој Влади и два супротна одговора на исто питање – да ли особље школе после наставе може да пусти ученике нижих разреда ван установе иако по њих нису дошли родитељи?

Ово је једна од главних мука родитаља, јер је у свакој школи брига о деци после часова другачије организована. Додуше, испоставиће се, негде није уопште или је то лоше урађено.

Случај “несталих” девојчица у Београду крајем прошле године покренуо је поново ово питање. Подсећамо, читава драма одиграла се у ОШ “Ћирило и Методије”, када су након часова две девојчице, старе тек шест и седам година, на три сата одлутале у оближњи тржни центар.

Нико од запослених тада није знао где су деца када је по њих стигла бака која је закаснила. У велику потрагу укључила се и полиција, а нестанак деце није пријављен је скоро сат и по касније, иако је на лицу места био и школски полицајац. Деца су, срећом, пронађена и већ сутрадан су била у школи.

Министарство просвете: Када звони за задњи час, школа више није одговорна

“Када звони за задњи час, шта раде и где су деца, школа није више одговорна, већ њихови родитељи”, одговорили су нам из Министарства просвете на питање да ли особље може да пусти децу искључиво у пратњи одраслих.

Скроз супротно, из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања кажу да према актуелном Породичном закону “постоји обавеза предшколске и школске установе да децу тако ниског узраста не могу после окончане наставе пуштати саме без надзора, него их морају предати родитељима”.

У Министарству просевте тврде да школа није одговорна

Да ли особље сноси одговорност за ово што се догодило у ОШ “Ћирило и Методије”? Из Министарства просвете истичу да школа није одговорна за децу након што се чује последње звоно и да родитељи искључиво сносе одговорност шта деца раде пре и након наставе.

“У предшколском су јасно дефинисана правила, али чим дете крене у основну школу, мења се систем одговорности. Родитељ је искључиво одговоран шта дете ради и где се налази након наставе. Чим зазвони последњи час, школа више није одговорна. У неким школама, поготово где је прометна улица, родитељи се организују са просветним кадром и неко чека са децом док их не покупе родитељи, али то зависи од случаја до случаја. Школски полицајац је задужен да обилази неколико школа и он није дужан да седи у школи све време”, одговорили су “Блицу” у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

У другом министарству, међутим, тврде другачије. Иако у Скупштини Србије никада није донет закон о правима детета, чији је нацрт урађен још пре седам година, а који је предвиђао да деца млађа од 10 година не могу на улици бити без надзора, актуелни Породични закон прописује како треба поступати у овом случају.

Док у другом министарству тврде супротоно

Министарство рада: Млађе ученике школа не сме оставити без надзора.

“Одредба 69 актуелног Породичног закона прописала је да родитељи не смеју остављати без надзора дете предшколског узраста. Постоји и обавеза предшколске и школске установе да децу тако ниског календарског узраста не могу после окончане наставе пуштати саме, без надзора, него их морају предати родитељима или старатељима, односно одраслом лицу које је евидентирано и пријављено да ће преузети и пратити дете до куће”, речено је “Блицу” у Министарству рада.

Из министарства Зорана Ђорђевића додају да се интензивно ради на доношењу закона о правима детета и заштитнику права детета и да ће он у скупштинску процедуру ући у првој половини 2019. године.

У школи ћуте

У Основној школи “Ћирило и Методије” нису желели да коментаришу случај несталих девојчица. С друге стране, у ОШ “Вељко Дугошевић” кажу да је код њих добро организована примопредаја деце првог и другог разреда.

  • То су врло мала деца и у нашој школи примопредаја функционише као у вртићима. Родитељи се изјашњавају да ли желе да њихова деца иду сама кући или неко долази по њих. Особе које долазе по децу налазе се на списку и учитељи њима предају малишане. Евиденција се води на дневном нивоу – кажу у ОШ “Вељко Дугошевић”.

“Родитељи криви, лоше васпитање”

Психолог и породични психотерапеут др Љиљана Филиповић каже да је у питању лоше васпитање.

  • Девојчице су изашле из школе и у том случају не може школа бити одговорна, већ родитељи. Деца малог узраста од шест, седам година морају да имају пратњу, али морају добро и да знају правила. Било какво одступање од њих је лоше васпитање. Деца немају перцепцију о простору и времену, њима су та три сата у робној кући пролетела, док се у родитељима размењивао осећај страха и очаја – каже др Филиповић.

Заштитник грађана сматра да се мора унапредити положај ученика нижих разреда

Заштиник грађана Зоран Пашалић сматра да случај несталих девојчица указује да постоје и простор и потреба да се унапреди положај ученика нижих разреда.

  • Много је потенцијалних решења, обавезно предавање деце родитељима и особама које о деци брину након наставе, организовани целодневни боравак, организовани боравак деце у школи после наставе ради бриге о њима… Верујем да ова, али вероватно и бројна друга решења не би коштала државу много новца, а да би такво улагање у образовање допринело не само бољим постигнућима деце и њиховој већој безбедности, већ и бољој социјалној кохезији ученика у одељењима, бољем разумевању деце, смањењу насиља, образовној и социјалној инклузији деце која су у осетљивом положају, да набројим само неке потенцијалне добити – рекао је за “Блиц” Пашалић.

Лена Сладојевић

  Categories:
  1. јануар 29, 10:58 #1 Alma

    Gospodjo Filipovic, u svakoj normalnoj evropskoj zemlji, odlazak/ dolazak male dece je strogo regulisan i prosvetni radnici (i ja sam bila jedna od njih) su ukljuceni u primopredaju dece nakon skole. Deca o kojoj pricate mozda nisu naucena kako treba u toj konkretnoj situaciji da se postave, sto je svakako roditeljski propust,( jer neko, izgleda, nije seo s njima pred polazak u prvi razred da im objasni sta i kako) ali tvrditi da su nevaspitana zaista je preterivanje, narocito kada ih ne poznajete. “Bilo kakvo odstupanje od pravila” je nevaspitanje. Je l? Kako sam i roditelj, i kako vaspitavam svoju decu, sto je normalno, ako je moje dete od 100 pravila bas taj dan tom prilikom zaboravilo/ nije ispostovalo jedno od tih 100, to je, po Vama, znak da je dete nevaspitano? Blago Vama, nadam se da ste majka, i to odrasle dece koja imaju 20 i kusur godina i koja NIJEDNOM nisu nijedno pravilo prekrsila. A posto sam radila u osnovnoj skoli, znam vrlo dobro na sta su spremni pedagozi, psiholozi i direktori samo da sacuvaju ugled skole. Deca jesu prvenstveno odgovornost svojih roditelja, ali mislim da nikoga nece ostetiti da se regulise boravak dok roditelj/ staratelj ne dodje, mislim da ne bi puno ni kostalo. Pri tom govorimo o maloj deci u gradskim sredinama gde je saobracaj gust i ima raznih ljudi. Deca u ruralnim predelima su jos uvek postedjena toga, bar takav utisak sticem.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.