Дан учитеља – шта јесте, а шта би требало да буде

октобар 05 10:20 2018

Светски дан учитеља обележава се 5. октобра од 1993. године са циљем да се свуда у свету истакне њихова улога у образовању деце и нагласе принципи и препоруке о положају наставника. Осим на мале плате, наши учитељи жале се на споре реформе и недостатак поштовања од државе, ђака и њихових родитеља. Положај наших просветних радника је све лошији. Плате су им, кажу, најмање у региону, а улагања државе у образовање своди се на сређивање и модернизацију школа.

– Заштита права деце отишла је у другу крајност. Дешава се да ђаци гурају наставнике, вичу на њих, а да наставник не сме ништа да каже „да му не би нарушио дечје право“. Родитељи на полугодишту врше притисак због оцена на фин начин, али и уз употребу силе – каже учитељ Горан Дујковић.

Сви ови и многи други проблеми, нажалост чине да данашњи празник обележавамо у не баш најбољом ситуацији по просветне раднике. Ипак, већина њих тај посао ради управо због неизмерног задовољства које пружа осећај да сте неком детету помогли да изађе на прави пут. а учитељи, наставници, професори, како год их ми звали, не очекују да буду најбогатији чланови друштва. Желе да буду цењени и да им се омогући пристојан живот. Онакав какав заслужују.

Тога би требало да се подсећамо сваког дана.

Срећан Међународни дан Учитеља!

  Categories:
  1. октобар 05, 18:03 #1 Учитељ

    И ове године Дан учитеља на овој страници прође незапажено.Многи и не знају за овај дан,а знају пуно тога што им не користи.Бити некоме учитељ је широк и свеобухватан појам,али га изгледа и они који мисле да то јесу, не разумеју.Веома је опасно учити друге да поштују старије,говорити им о правима,а истовремено их не упућивати на обавезе и одговорност према себи.Ја сам просветни радник који се тиме поноси,поштује прво себе па остале према ,наравно према заслугама и вредностима које их красе.Бити УЧИТЕЉ са великим У ,е то је права ствар.Овај дан је дан таквих ,а њих као да нема,или су изумрли.Ја сам још жива и хвала Зеленој учионици на честиткама и на томе што нас не заборавља.

    Одговорите на овај коментар
  2. октобар 06, 21:57 #2 Bosa Novicic

    Ja sam srecna majka jer je moje dete imalo najbolju uciteljicu Marijanu Vasojevic iz Ugrinovaca.Majka, najbolja drugarica pa uciteljica. Covek, kojoj su bitna samo ta deca i nista vise.Primer kolegama kakav ucitelj treba da bude. Postavlja cvrste temelje ne samo za dalje skolovanje, vec za citav zivot.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.