Данас је 80 година од изласка првог броја Политикиног забавника. Срећан рођендан!

фебруар 28 11:25 2019

На данашњи дан: 28. фебруар 1939. године, изашао први број Политикиног забавника, у тиражу од 40.000 примерака. Штампан је на истом формату као и „Политика“, а од 12 страна колико је имао, четири су биле отиснуте у црној и црвеној боји. Продаван је по цени од један динар. Дужност одговорног уредника обављао је Мирослав Д. Стевановић.

На насловној страни првог броја објављен је стрип „Мики Храбри кројач“ Волта Дизнија. Друга страна била је посвећена роману Едгара Алана Поа „Златни јеленак“ и стрипу „Риста спортиста“ Моме Марковића, рађеном према тексту Љубинке Бобић и Миће Димитријевића, док су трећу страну испуњавала два стрипа: гег-табла „Паја Патак“ и први наставак стрипа „Бојажљиви Ћира“, оба из продукције америчког уметника Волта Дизнија.

Када се појавио 1939, „Забавник” је излазио два пута недељно (уторком и петком) у тиражу од 40. 000, а са латиничним и словеначким издањем 1975. године достиже фантастичних 330. 000 примерака.

Идеја о покретању листа “Политикин забавник” зачета је 1935. у кругу новинара, песника, преводилаца и критичара, окупљених око листа “Политика”, који су чинили духовну елиту тадашњег Београда и Југославије. Идеја је била да се покрене занимљиво-забавни лист истовремено намењен млађима и старијима, равномерно прожет стрипом и текстом, збиљом и шалом, научним чињеницама и узлетима маште. “Забавник” је замишљен као прави грађански лист, а његови творци били су људи школовани у иностранству и врсни познаваоци светске баштине. Владислав Рибникар, Душан Тимотијевић, Марко Ристић, Растко Петровић, касније Љубинка Бобић, Ђорђе Лобачов, и други, били су напредна екипа која је започела причу око овог листа.

Пред “Забавник” су постављена два захтева – да забави и поучи. Концепт “Политикиног Забавника” био је избалансиран однос између стрипова и текстова, попут романа, прича и занимљивости. Трећину часописа чине стрипови, док друге две садрже чланке о науци, уметности, природи, историји, музици, интресантним догађајима из живота, и често су писани у забавном духу. Слоган часописа је: За све од 7 до 107.

Извор: Mediasfera.rs

  Article "tagged" as:
  Categories:
  1. март 01, 18:06 #1 Saša

    Srećan rođendan! Na mnogo godina…🙂

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.