Деца у породици немају “исте” родитеље

 

Личност детета зависи да ли је најстарије, средње или најмлађе дете.

Поједини научници вјерују да је редослед у рађању битан, а неки од научника чак тврде да редослед битан онолико колико је битна и генетика.

“Из мог научног искуства могу да тврдим да када је више деце у породици, она немају “исте” родитеље. То значи да иако сви живе под истим кровом ни у једном случају се родитељи не понашају према деци на потпуно једнак начин. Тако ће се дестити да уколико је једно дете у породици оно које се брине о родитељима, друго ће узети неку другу улогу на пример оног детета који више зарађује или га одликује велики успех” каже др Гејл Грос специјалиста у истраживању понашања људи.

raspust-i-porodica

 

Када родитељи добију своје прво дете, они тада све раде до детаља: Из минута у минут завириују у креветац и провјеравају да ли беба дише, редовно стерилишу флашицу… Прво дете је једино дете у породици којем су родитељи били потпуно посвећени и које је имало апсолутно сву њихову пажњу. Сва друга деца пажњу морају да деле.
Другорођено дете обично је под доминацијом старијег брата или сестре који се са њим увек такмичи. Такође родитељи већ имају искуства са првим дететом тако да су флексибилнији према сваком сљедећем детету. Тако друга беба веома рано учи да заводи и да наступа.

Онај који ређа успјехе, творац мира и онај који живи живот пун забаве.

Док је најстарије дијете оно које је надмоћно, красе га многобројне вештине и стално ређа успјехе, друго дете је оно које увек разуме и труди се да успостави хармонију, а све у циљу да привуче пажњу. То да ли сте се родили први, други и или трећи веома утиче на личност.

Сва прворођена деца имају заједничке особине и то имају много више сличности него што их имају са својом млађом браћом или сестрама. С обзиром да имају сву пажњу родитеља они су превише одговорни, увек са смерним понашањем, а најчешће представљају мале копије својих родитеља.

Тако да уколико сте најстарије дијете ви доминирате, перфекциониста сте и “користите сав кисеоник” из просторије у којој боравите. Веома лако можете имати успјешну каријеру у праву, медицини… Као свој родитељ само у мањем тијелу, покушавате да доминирате над својом браћом или сестрама.

А онда када се појави друго дијете настаје трагедија јер прворођено губи свој трон, а пажња која је била потпуно усмјерена на до тада једино дете дели се на још некога.

Средње дете: Творац мира!

Ако сте средње дијете онда сте вероватно пуни разумиевања, лако сарађујете са свима и веома сте флексибилни, али и такмичарског духа. Веома је вероватно да ћете око себе створити круг блиских пријатеља на које ћете гледати као на своју проширену породицу.

Средње дете увек добија најмање пажње својих родитеља, па се за њихову пажњу увиек боре. Многи веома успешни људи попут Абрахама Линколна, Џона Кенедија, Винстона Черчила, Била Гејтса, Доналда Трампа и Стива Форбса били су или су и даље средње дијете.

Средња деца веома су добра у пословима у којима треба доста преговарати и имају одличну способност привлачења пажње зато најчешће имају веома успешне каријере.

Најмлађе дете: Живи живот журки и забава.

Родитељи су већ веома сигурни у оно што треба да раде када најмлађе дете стигне у породични дом. То занчи да не проводе много времена над кревецом и не обраћају превише пажње на бебу, јер своју пажњу подједнако деле на свако дете. Зато су најмлађа дјеца она која су пуна шарма и која веома лако знају да се увуку под кожу свакоме.

Оно што је карактеристично за најмлађу децу јесте да она наспрам својих старијих браће и сестара имају много више слободе и зато су независнији и самосталнији. Најмлађе и најстарије дете имају доста сличности јер су и једни и други дуже времена имали осјећај посебности.

Најмлађа деца најчешће своје каријере остварују у јавним пословима као глумци, комичари, писци, режисери… Неријетко се одлучују и за послове доктора и наставника.

Зато што родитељи нису толико били око најмлађе дјеце она на даље у животу очекују много слободе, али не и одговорности.

Јединац

Уколико сте једино дете онда одрастате окружени одраслима и зато често имате веома зрела размишљања. С обзиром да јединци доста времена проводе сами они су веома креативни и сигурни у своју самосталност.

Јединци имају веома јаке везе са пријатељима који су такође једино дете у породици, али и са прворођеном децом и најмлађом децом у породици.

За сваког родитеља веома је битно да добро упозна своје дијете јер много битније од тога када је које дете рођено је то какву атмосферу у дому стварате. Деца морају одрастати у позитивној атмосфери са осећајем сигурности. Тако што ћете разумети личност и темперамент сваког вашег детета моћи ћете лакше да организујете његову атмосферу али и искористите његов сав потенцијал.

Свако дете ће од свог родитеља захтевати да му допусти да сам креира своју судбину која год њихова улога у породици била, сваки родитељ мора да буде ту да подржи своје дете на његовом самосталном животном путовању.

 

Преузето: http://www.kolektiv.me

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.