Дечији цртежи говоре о интелигенцији

децембар 23 01:15 2017
Родитељи не би требало превише да страхују ако њихово дете не црта довољно добро

Нова британска студија показала је да начин на који четворогодишњаци цртају људе говори о нивоу њихове интелигенције која може да се искористи и за предвиђање интелигенције за наредних 10 година, објавио је часопис „Тајм”.

Тим научника Краљевског колеџа Лондон истраживао је 7.752 пара идентичних и неидентичних четворогодишњих близанаца путем цртежа. Сваки од њих је оцењиван на скали од 0 до 12 и то на основу детаља као што су руке, ноге и лице, а деца су такође подвргавана тестовима вербалне и невербалне интелигенције, пренео је Танјуг.

Када су напунили 14 година поново су тестирани и том приликом је утврђено да су они чији су цртежи били детаљнији са четири године били интелигентнији и десет година касније.

Осим тога, утврђено је да су цртежи идентичних близанаца много сличнији него неидентичних, што указује на генетску повезаност иако је тај механизам још увек недовољно испитан.

Научници додају да деца могу да буду обучена да пазе на детаље или да држе оловку на одређени начин, тј. да родитељи не би требало превише да страхују ако њихово дете не црта довољно добро јер способност цртања не одређује интелигенцију, већ је ту укључено безброј фактора, међу којима је најважнији генетски.

Извор: Политика

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.