Дечје игре од којих “расте памет”

Од давнина су познате разне активности којима родитељи подстичу развој дечје психе, али које малишанима и нису баш занимљиве. Међути, постоје и игре које су подједнако корисне али и интересантне дечици.

Погледајте у галерији шест забавних активности у којима ће деца уживати, а које ће истовремено утицати на развој њихове интелигенције…

Жмурке

Још једна од најстаријих игрица која истовремено представља забаву за ваше дете као и занимљиву активност којом деца развијају способност оријентације и сналажења у простору. У овој игри деца морају да имају у глави распоред ствари на игралишту, оформе хипотезу која би места била погодна за скривање, смисле како до тамо да дођу, створе нову мапу у глави која се везује за место где су решили да се сакрију, и поново да се оријентишу. Тако наизглед једноставна игрица заправо подстиче више комплексних менталних радњи код вашег детета. Ако ви желите да учествујете о овој активности, можете мало да је измените, па уместо ви да се скривате користите одређене предмете, затим реците детету да их потражи.

Zmurke na Olimpijadi

 

Коцке

Коцкице представљају једну од најстаријих игрица. Оне помаже детету да експериментише – да стекне способност постављања хипотезе („Шта би се десило када бисмо ставили велику коцку на малу?“), провере исте, као и закључивања, односно доласка до чињеница („Ако бисмо ставили велику коцку на малу она би пала“). Психолози кажу да овакав тип активности представља базу за даљи развој научног размишљања. Игра коцкицама такође може да научи дете речима као што су горе, доле, испод, изнад, лево или десно. За родитеље је битно да константно мењају задатке, како би подстакли дете да размишља истовремено учећи.

Песак и вода

Чаша воде, прегршт песка и неколико шољица и лопатица могу да држе пажњу детету сатима. Кроз ове играрије оно ће истовремено да се упознаје са текстуром, запремином и различитим агрегатним стањима. На овај начин он се учи и посвећености послу, као и истрајности док се стрпљиво упознаје са чињеницом да вода коју сипа у песак лагано нестаје. Ви можете да се укључите у активност питањима типа „Ови штапићи које си ту поставио стоје сами од себе, да ли знаш зашто је то тако?“, на тај начин подстичући њихово размишљање

 

pesak

 

Обрнуте улоге

У овој активности ви пуштате ваше дете да буде главно. Било која игра да је у питању пустите малишане сами да одлуче како ће да изгледа и колико да траје. Истраживања су показала да деца уче више речи кроз игрице у којима ви њих пратите, него оне у којима она прате вас. Пустите дете да буде главно и само га понекад упитајте зашто ради одређену активност и шта тим жели да постигне.

Облачење

Играње облачења развија машту, креативност и чак контролу, који су јако битни што је дете старије. Када се дете маскира оно се удаљава од себе самог, што их наводи да показују бољу самоконтролу.

Кобајаги кување

Дајте детету посудице и дрвену кашику и пустите га да „кува“. Иако детенце зна да је то кобајаги кување, оно се заиста забавља истовремено развијајући способности које воде описмењавању. Уз ову активност и читање постаје апстрактно, тако што неки облици у књигама постају ствари, на пример „ауто“ за њих постаје „она ствар која стоји у гаражи“

Превела и приредила: Катарина Павловић

Извор:www.yumama.com

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.