Dečji neurolog oštro upozorio: 5 godina gledam kako sami stvarate autizam kod dece!

februar 27 00:03 2017

Već pet godina se po pravilu susrećem sa istim problemom – decom koja u proseku sa tri godine praktično ne govore.


Odavno već nameravam da podelim s vama svoja zapažanja o mogućim posledicama intenzivnog korišćenja u najranijem uzrastu raznih uređaja s ekranima: televizora, kompjutera, tableta, smartfona. Odmah da se ogradim i kažem da ovde iznosim samo svoja zapažanja na osnovu iskustva. Može se to razumeti kao zastrašivanje iz neznanja – i to sam imao prilike da čujem. Ipak, čini mi se da se sve uklapa i polako dolazi na svoje mesto…

Posao mi nalaže da se svakodnevno susrećem sa decom sa manjim ili većim smetnjama u razvoju. Već pet godina se po pravilu susrećem sa istim problemom – decom koja u proseku sa tri godine praktično ne govore. Ponašanje te dece slično je ponašanju dece s autizmom. Zajedničko im je to što su im, kada su imala oko godinu dana, dati smartfoni odnosno tableti. Ta deca praktično sve slobodno vreme provode s tim uređajima, bukvalno žive u njima. Od toga strada facijalna ekspresija (mimika lica), usmeravanje pogleda (kontakt očima), i emotivna sfera. Pokušaj da od deteta uzmete uređaj, kod njega izaziva krajnje negodovanje i agresiju. Govor se po pravilu nije razvio ili je rudimentaran. Komunikacija s okolinom, s realnim svetom očigledno je loša… Znajući koliko je lako pomešati uzrok i posledicu, ne isključujem da su neka od te dece načelno autistična, a da je preokupacija gedžetima jednostavno jedna od varijanti stereotipnog ponašanja… Ipak, sledi jedna od kratkih priča.

Devojčica, 1 godina i 3 meseca, živi u Njujorku. Pažnju je privuklo to što se ne odaziva i ne reaguje na verbalne zahteve. Nema razvijenu adekvatnu mimiku i gestikulaciju. Nekoliko meseci ranije nije bilo tako loše. Dete je tapšalo, mahalo pa-pa. Specijalisti su posumnjali na poremećaj iz autističnog spektra… Dobio sam veliki broj video-snimaka s epizodama iz života deteta. Sve je počelo oko 7-8. meseca kada je dete počelo da jede u stolici za hranjenje, ispred uključenog televizora. Idemo dalje: sa godinu dana, devojčica je praktično sve slobodno vreme provodila ispred nekakvog ekrana. Roditelji su poslušali moj savet i sve gedžete su sklonili od deteta. Očekivano, prvih dana primetili su kod devojčice razdražljivost, histeričnost i agresivnost, bilo ju je teško nahraniti. Ali… vratili su se kontakt očima i pokazivanje rukom! Krenuli su na terapiju. Razumem dakako kolebljivost i subjektivnost procene date na daljinu… No svejedno ne prestajem da se pitam: da li je moguće da se u „spektru“ naiđe na situacije s mehanizmom koji bi se mogao okarakterisati kao „pseudoautizam“? (Nisam siguran da je termin ispravan, naišao sam na njega kod Čarlsa Njokiktjiena…)

Autor: Oleg Korenj, dečji neurolog iz Novosibirska

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Izvor: Detinjarije

  Categories:
napišite komentar

2 komentara

 1. mart 02, 10:55 #1 jovanka jankovic

  Nas klinac je prvi razred. Nakon oko 2 do 3 meseca od polaska u skolu imali smo roditeljski sastanak. Uciteljica nam je iznela svoja zapazanja koja su bila pozitivna, ali je primetila veoma cudnu pojavu, a to je da joj se deca ne odazivaju ukoliko im se obrati imenom. Uciteljica ima 23 godine iskustva I nije znala o cemu se radi. Morala je dodje od deteta ga potapse po ramenu da bi dete odreagovalo. Smatra da su deca lepo vaspitana, pa nije shvatala o cemu se radi. Posavetovala se sa koleginicama I psihologom. I zakljucak je bio, da deca nove generacije ne reguju ukoliko im se informacija ne servira vizuelno. Ovaj clanak samo dokazuje da se isti problem javlja, samo jos u ranijem razvojnom periodu dece. Veoma zabrinjavajuce!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. maj 17, 22:38 #2 Dragoljub

  Bilo bi veoma korisno pokrenuti priču oko ovoga, jer stvari odlaze van kontrole. Sticajem okolnosti imam kontakte sa defektološkim ustanovama gde primećuju nagli porast poremećaja koji imaju veze sa ovim o čemu članak govori. Ne treba biti previše pametan pa razumeti koliko može biti štetno sputati detetov razvoj hipnozom mobilnim uređajima non-stop crtaćima. Roditelji nažalost nisu svesni i ne razmišljaju, a kad shvate kasno je. Molim vas pokrenite peticiju ili bilo kakvu akciju da se ljudi informišu na vreme.
  I još nešto.
  Moja deca će uskoro u školu i ja bih bio veoma srećan da se i na nivou škole zabrani upotreba smartphone uređaja. Devojčice peti razred gledaju nekog MC Stojana seljačinu kako radi livestream iz svog kreveta. Video svojim očima, malo je nedostajalo da povratim.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.