Дечји развој кроз цртеж

 

Најслободнији, најспонтанији и најкомуникативнији начин изражавања код деце представља цртеж. Заступљен је на сваком месту, у свако време, и представља лепоту, задовољство, игру и радост дететовог изражавања. Са цртежом оно напредује у расту и развоју, спознаје и сазнаје свет око себе, развија свест о себи, свом постојању и свом непосредном окружењу.
Др сци. Неда Субота, клинички психолог, специјалиста

crtezom_terati_strah_133079128
Цртеж у психологији представља дијагностички поступак који изискује веома мало времена, који наилази на добар одзив код деце и који не представља никакво оптерећење за њега и испитивача. У анализи и интерпретацији дечјег цртежа долази се до многих сазнања о развоју детета, почев од тога да ли његов цртеж одговара узрасту вршњака; ако има одступања, на ком плану се највише манифестује. Од посебног значаја су цртежи људске фигуре, дрвета и куће. На основу цртежа људске фигуре може се израчунати дететов коефицијент интелигенције (ИQ), који доста одступа од правог теста за мерење интелигенције, али се ипак може проверити да ли дете прати развој његове узрасне групе. Може се добити и одговор како оно доживљава себе у времену, простору и према другим људима. Како је усвојило телесну шему, што је основ за развој логичког мишљења, писања, говора и језика, као и свих осталих важних фактора за његов развој.

 

Основа – кућа, дрво и фигура
Цртеж дрвета открива многе аспекте личности детета, посебно његово емоционално стање. Открива почетне карактерне особине као и мноштво проблема који су га задесили.
Кућа увек представља «породицу» и њену динамику, односе међу члановима породице. Она је дететово највеће упориште и оно има потребу да око «бате или секе» смешта и остале чланове породице. На основу тога где дете смешта себе на цртежу или евентуално изоставља, «цртеж породице» служи за боље сагледавање међусобних односа између њених чланова.

 

Разлике између девојчица и дечака

Постоје разлике у цртању, посебно људске фигуре, између дечака и девојчица. У свету, а и код нас обављена су многа истраживања и анализе о овој разлици.

Врло битни аспекти цртежа људске фигуре су и такозвани садржајни и формални (изглед) који се састоје од процене следећих категорија: смештај и однос средње вертикалне линије, њен квалитет, положај фигуре, редослед цртања фигуре, симетрика у односу на хартију, тематски приказ цртежа људске фигуре и перспектива цртежа.

 

Прве жврљотине

Деца почињу да праве прве црте и жврљотине у узрасту од 15 – 16 месеци, а некада и нешто касније. Код оних са развијеном психомоториким дешава се да већ у 11. или 12. месецу почну да жврљају по листу папира. Њихови цртежи се такође могу анализирати. Од две до две и по године живота, дете већ црта контуре куће, дрвећа, пуноглавца као бате или секе, тате или маме. Могу да разумеју и налоге шта треба да нацртају.
Многа деца воле да цртају животиње, како у предшколском тако и у каснијем узрасту. Карактеристично је да у предшколском периоду у многим дечјим цртежима преовлађују диносауруси, за које деца знају називе на латинском, поделу према храни и сва друга битна обележја. Те животиње за њих не представљају опасност, «оне су добре», и малишани тако праве психолошке одбрамбене механизме од спољашњег окружења које доживљавају као «насилно или агресивно». Таква деца су преосетљива, не воле тучу, вику, дреку и слично.

 

Притисак родитеља
Цртеж открива све аспекте дететовог развоја, од тренутка када оно почиње да хвата оловку и да прави прве црте, жврљотине, кругове. Открива се когнитивни (сазнајни), графомоторни и емоционални раст и развој детета. Родитељи најчешће чувају цртеже своје деце из године у годину, и са поносом показују фамилији и пријатељима како су њихова напредовала у цртању.
На жалост, има и оних мама и тата који крију цртеже њихове деце или једва имају по који, јер малишани одбијају да цртају, тешко држе оловку, или не умеју скоро ништа да нацртају. Неки родитељи су склони да верују да ће то временом «проћи» а неки су већ кренули да решавају постојеће проблеме.
У пракси се показало, да има родитеља који «врше притисак на дете како треба да црта» . Постоји неколико «типова» родитеља у својству «саветодаваца». Једни стављају детету оловку у руку и покушавају да њиховом шаком, водећи дететову, изведу облике на хартији, упорно објашњавајући како неки предмети треба да изгледају. Други објашњавају како треба да се изведу одређени облици у оквиру садржаја цртежа, бришу детету нацртано и захтевају да их слуша и да направи онако како они причају. Трећи тип родитеља, склања дете са столице, седа на његово место и црта уместо њега. Уз пут им често приговарају како никада неће научити да цртају како треба. Такви родитељи цртају деци и касније, у школи, па чак и на факултету. Деца која често трпе такве захтеве, изграђују негативене ставове о себи и врло често подбацују у учењу у школи.

 
Разговор о цртежу као терапијски поступак

Поред утиска који се, на основу његовог цртежа, стиче о личности детета, као и серије дијагностичких хипотеза до којих се долази систематском анализом, постоји још један користан начин његове употребе. Са дететом се, наиме, касније разговара о цртежу и то представља допунски аналитички поступак. »Садржај” асоцијација (оно што за њега представља нацртано) може да пружи важне информације о значају појединих аспеката нацртаних фигура. Поред тога, разговор се може водити много слободније. У таквим случајевима фигура може да послужи само као заклон који штити дете од сувише “опасног” непосредног експонирања али му истовремено омогућава и да се растерети имајући спремну одступницу односно изговор да није “добар цртач”. У многим случајевима анализа дечјег цртежа саплиће се око питања да ли је цртеж одраз дететовог ЈА, идеалног ЈА, аспекта личности који је неприхваћен од ЈА, и разне друге могућности.

Један број деце, врло брзо открива да цртеж приказује њих или неки став који она цене, док је другима потребно време за откривање те везе.

 

mojpedijatar.co.rs

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.