Direktorima će se samo dva mandata čuvati radno mesto u nastavi

jun 09 18:43 2017

Završene javne rasprave za novi krovni prosvetni zakon, Zakon o dualnom obrazovanju i inspekciji. Mame i tate snose posledice ako ignorišu pozive iz škole
Neravnopravan položaj veroučitelja, način izbora direktora, smanjivanje broja članova Nacionalnog prosvetnog saveta i ograničavanje njihove uloge na savetodavnu, neke su od ključnih zamerki na Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja, koje su se čule u četvrtak na javnoj raspravi o ovom dokumentu. Među novinama koje donosi ovaj dokument su veće uključivanje roditelja u školski život, zahtevanje njihove veće odgovornosti, uvođenje opštinskih roditeljskih saveta i jedinstvenog obrazovnog broja za svako dete.
Predstavljajući nove odredbe krovnog prosvetnog zakona na javnoj raspravi u Beogradu, Aleksandar Marković, pomoćnik ministra prosvete za pravne poslove, najavio je i da škole neće moći da organizuju plaćenu pripremu za malu maturu, da će se direktorima samo dva mandata čuvati radno mesto u nastavi. Posle toga mogu da budu i tehnološki višak, ako za njih ne postoji upražnjeno radno mesto.

Na diskriminaciju su se požalili veroučitelji, jer imaju iste obaveze kao i svi ostali nastavnici, ali manja prava.

– Ni ovaj zakon nam ne daje mogućnost zaposlenja na neodređeno, kao svim ostalima u prosveti – ocenio je Vladimir Petrić, veroučitelj u 12. gimnaziji u Beogradu. – Zapošljavamo se godinama na određeno, iako zakon kaže da zaposleni najviše jednu ili dve godine može da bude angažovan na određeno vreme.

Ministar Mladen Šarčević složio se da je težak položaj veroučitelja, koji ne mogu da ostvare prava na porodiljsko bolovanje ili uzmu kredit, ali je dodao da je i veliki broj nastavnika drugih predmeta u sličnom položaju.

– Između 17.000 i 20.000 nastavnika radi na određeno, zbog zabrane zapošljavanja i to nam je ogroman problem – ocenio je Šarčević.

Osim o krovnom prosvetnom zakonu, u četvrtak su održane javne rasprave i o nacrtu zakona o prosvetnoj inspekciji i dualnom obrazovanju.

 
DUG SPISAK PRIMEDABA

PREDSEDNIK Nacionalnog prosvetnog saveta prof. dr Aleksandar Lipkovski poslao je 60 primedaba na Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja. On je zatražio da se obustavi rad na zakonu i da se formira radna grupa za izmenu postojećeg zakona. Između ostalog, zamera što je značaj NPS smanjen, a ovlašćenja koja su im oduzeta preneta su na ministra.

I. MIĆEVIĆ

Izvor: Novosti

  Categories:
napišite komentar

5 komentara

 1. jun 09, 19:34 #1 Radoje

  Zavodjenje diktature!
  Pametniji jedan od četrdeset stručnjaka različitih struka.Bruka! Gde, dokle!??

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. jun 10, 16:05 #2 Profesor Na Određeno

  Između 17.000 i 20.000 nastavnika radi na određeno, zbog zabrane zapošljavanja i to nam je ogroman problem – ocenio je Šarčević. Pa vi ste to stvorili gospodo ministri i gospodnine ministre. Da ste se malo više oko toga bavili, ne bi sad 17000 – 20000 nastavnika dočekivali Septembar u strahu od gubitka norme ili potpunog prestanka rada. Sve što se radi, radi se na štetu prosvetnih radnika, prvo zabrana (koja traje već poprilično dugo i na taj način je bukvalno ugroženo pravo na rad), a onda ukidanje izbornih predmeta. Dovoljno da nekim nastavnicima uzmu sve što su imali tokom prethodnih školskih godina koji su bili na određeno. A mi i dalje ćutimo……….

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. jul 27, 20:31 #3 Deny

  Direktorima škola treba da se čuva radno mesto jedan, a ne dva mandata.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. septembar 12, 20:43 #4 AdrianaB

  Direktore treba ograničiti na dva mandata a u prvom da im se čuva mesto. Kako god dobro radili, u svakoj školi ima još pametnih ljudi. U sadašnjoj situaciji raznim ustupcima kolegama lako prikupljaju glasove za treći ili neki naredni mandat. Ako su još politički dobro povezani biće direktori do penzije.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.