Директорима ће се само два мандата чувати радно место у настави

јун 09 18:43 2017

Завршене јавне расправе за нови кровни просветни закон, Закон о дуалном образовању и инспекцији. Маме и тате сносе последице ако игноришу позиве из школе
Нeравноправан положај вероучитеља, начин избора директора, смањивање броја чланова Националног просветног савета и ограничавање њихове улоге на саветодавну, неке су од кључних замерки на Нацрт закона о основама система образовања, које су се чуле у четвртак на јавној расправи о овом документу. Међу новинама које доноси овај документ су веће укључивање родитеља у школски живот, захтевање њихове веће одговорности, увођење општинских родитељских савета и јединственог образовног броја за свако дете.
Представљајући нове одредбе кровног просветног закона на јавној расправи у Београду, Александар Марковић, помоћник министра просвете за правне послове, најавио је и да школе неће моћи да организују плаћену припрему за малу матуру, да ће се директорима само два мандата чувати радно место у настави. После тога могу да буду и технолошки вишак, ако за њих не постоји упражњено радно место.

На дискриминацију су се пожалили вероучитељи, јер имају исте обавезе као и сви остали наставници, али мања права.

– Ни овај закон нам не даје могућност запослења на неодређено, као свим осталима у просвети – оценио је Владимир Петрић, вероучитељ у 12. гимназији у Београду. – Запошљавамо се годинама на одређено, иако закон каже да запослени највише једну или две године може да буде ангажован на одређено време.

Министар Младен Шарчевић сложио се да је тежак положај вероучитеља, који не могу да остваре права на породиљско боловање или узму кредит, али је додао да је и велики број наставника других предмета у сличном положају.

– Између 17.000 и 20.000 наставника ради на одређено, због забране запошљавања и то нам је огроман проблем – оценио је Шарчевић.

Осим о кровном просветном закону, у четвртак су одржане јавне расправе и о нацрту закона о просветној инспекцији и дуалном образовању.

 
ДУГ СПИСАK ПРИМЕДАБА

ПРЕДСЕДНИK Националног просветног савета проф. др Александар Липковски послао је 60 примедаба на Нацрт закона о основама система образовања. Он је затражио да се обустави рад на закону и да се формира радна група за измену постојећег закона. Између осталог, замера што је значај НПС смањен, а овлашћења која су им одузета пренета су на министра.

И. МИЋЕВИЋ

Извор: Новости

  Categories:
 1. јун 09, 19:34 #1 Radoje

  Zavodjenje diktature!
  Pametniji jedan od četrdeset stručnjaka različitih struka.Bruka! Gde, dokle!??

  Одговорите на овај коментар
 2. јун 10, 16:05 #2 Професор На Одређено

  Између 17.000 и 20.000 наставника ради на одређено, због забране запошљавања и то нам је огроман проблем – оценио је Шарчевић. Па ви сте то створили господо министри и господнине министре. Да сте се мало више око тога бавили, не би сад 17000 – 20000 наставника дочекивали Септембар у страху од губитка норме или потпуног престанка рада. Све што се ради, ради се на штету просветних радника, прво забрана (која траје већ поприлично дуго и на тај начин је буквално угрожено право на рад), а онда укидање изборних предмета. Довољно да неким наставницима узму све што су имали током претходних школских година који су били на одређено. А ми и даље ћутимо……….

  Одговорите на овај коментар
 3. јул 27, 20:31 #3 Deny

  Direktorima škola treba da se čuva radno mesto jedan, a ne dva mandata.

  Одговорите на овај коментар
 4. септембар 12, 20:43 #4 AdrianaB

  Direktore treba ograničiti na dva mandata a u prvom da im se čuva mesto. Kako god dobro radili, u svakoj školi ima još pametnih ljudi. U sadašnjoj situaciji raznim ustupcima kolegama lako prikupljaju glasove za treći ili neki naredni mandat. Ako su još politički dobro povezani biće direktori do penzije.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.