Директорка школе: “А ја питам родитеље како је уопште могло да дође до тетовирања у средњој школи?”

мај 01 18:34 2018

Огласна табла Медицинске школе у Београду опет је актуелна тема, будући да занимљив натпис о правилима облачења ученика који постоји већ три године, а који је поставила директорка ове образовне институције, Нада Трифковић, поново кружи друштвеним мрежама.

FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Ова директорка, истрајна је у својој намери да ученице, али ученике едукује и укаже им на основна правила васпитања, те да не могу којекакви да долазе у школу.- Морам признати да су моји апели уродили плодом. Од кад сам ставила тај натпис, кренула сам и сама у проверу по школи и ученици на то реагују позитивно. Сада када долазим у школу, ако ме сретну, а носе и нешту краћу мајицу одмах се правдају : “Само је мало скочила, извините, није директорка, као што мислите” и све је некако много природније, за разлику од стања какво је било – објашњава директорка Нада Трифковић и драго јој је што је та тема поново у жижи јаности, јер, како каже, на тај начин утиче не само на ученике, њихове родитеље, већ и на друге школе да јој се придруже у борби против вулгарности која се сервира.Она се, наводи, труди да све то окрене на шалу и тако не буде беспоговорни ауторитет, јер сматра да на тај начин се не може постићи готово ништа, а на питање да ли јој у њеној иницијативи помажу и професори, није баш оптимистична.- У овоме сам највише сама, немам неку подршку професора, јер често нису вољни да се расправљају са ученицима, да избацују пола одељења због неадекватног облачења – наводи директорка и објашњава даље да је неретко и само облачење професора проблем, те се сусрећемо са младим професорима који долазе у поцепаним фармеркама и који често свој говор потпуно прилагоде ученичком уличном речнику, па се не зна ко је професор,а ко наставник. У томе изузима, наравно, старије професора, али ни они нису истрајни у свему томе.

– Ученицима наставник мора бити ауторитет у одређеној мери. У реду је да се прилагоди, да буде пријемчљивији ученицима, али у овом времену искривљених вредности, нека граница мора да се постави. Приближити се, а бити ауторитет, ту негде између је права мера – истиче директорка која ипак оправдава наставнике, јер, како каже, није врелика разлика у годинама између наставника и професора, они су и даље млади и они су у процесу учења, уочава Нада Трифковић.

Што се тиче родитења, директорка наводи да је већина подржава. Међутим ту настаје апсурд.

– Не знам како ме подржавају, а шаљу тако децу у школу. Питам их ја виде ли они своју децу? То долази са пирсинзима, директно из соларијума, а да не причамо о тетоважама на провокативним местима. И кад их питам “што показујеш ту тетоважу?” обично одговарају “па направила сам је да се види”. А ја питам родитеље како је уопште могло да дође до тетовирања у средњој школи? – наводи директорка и додаје да она не инсистира на облачењу из средњег веКа, већ само на једном пристојном изгледу.

Наводи и да је дошло до одређене униформисаности у изгледу омладине, те већина младих изгледа потпуно идентично и то је највећи проблем.

Оно што је највећа жеља ове директорке је да се облачењем, као једним примером васпитања свако од ученика сачува достојанствено како себе, тако и институцију, медицински позив и сопствени пол.

Организују и друге акције

Нада Трифковић објашњава да је приближавање ученицима један дуготрајан процес, те су они организовали више акција, међу којима је и превенција против вршњачког насиља.

-Организујемо једном недељно дебате, где нам ученици причају о свим видовима вршњачког насиља, укључујући и вербално. Највише смо тешкоћа имали са поверењем ученика да нам нешто кажу. Временом смо и то стекли јер смо се потрудили да се поставимо у њихову перспективу – наводи директорка и додаје да се поверење остварује остварује тако што се полази од сржи проблема које лежи у неразумевању, погрешно протумаченој изјави где се кроз низ питања долази до разрешења ко је жртва, а ко је суштински крив. На тај начин, закључује да се стиче заједнички језик поверења у којем нема љутње, већ само разумевања.

Извор: Блиц
  Categories:
  1. мај 03, 09:26 #1 Dejan

    A ja pitam direktorku da li je ona odradila ono za šta je plaćaju pa inda počela roditelje da uči kako se deca vaspitaju !?

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.