Direktorka škole: “A ja pitam roditelje kako je uopšte moglo da dođe do tetoviranja u srednjoj školi?”

maj 01 18:34 2018

Oglasna tabla Medicinske škole u Beogradu opet je aktuelna tema, budući da zanimljiv natpis o pravilima oblačenja učenika koji postoji već tri godine, a koji je postavila direktorka ove obrazovne institucije, Nada Trifković, ponovo kruži društvenim mrežama.

FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Ova direktorka, istrajna je u svojoj nameri da učenice, ali učenike edukuje i ukaže im na osnovna pravila vaspitanja, te da ne mogu kojekakvi da dolaze u školu.- Moram priznati da su moji apeli urodili plodom. Od kad sam stavila taj natpis, krenula sam i sama u proveru po školi i učenici na to reaguju pozitivno. Sada kada dolazim u školu, ako me sretnu, a nose i neštu kraću majicu odmah se pravdaju : “Samo je malo skočila, izvinite, nije direktorka, kao što mislite” i sve je nekako mnogo prirodnije, za razliku od stanja kakvo je bilo – objašnjava direktorka Nada Trifković i drago joj je što je ta tema ponovo u žiži janosti, jer, kako kaže, na taj način utiče ne samo na učenike, njihove roditelje, već i na druge škole da joj se pridruže u borbi protiv vulgarnosti koja se servira.Ona se, navodi, trudi da sve to okrene na šalu i tako ne bude bespogovorni autoritet, jer smatra da na taj način se ne može postići gotovo ništa, a na pitanje da li joj u njenoj inicijativi pomažu i profesori, nije baš optimistična.- U ovome sam najviše sama, nemam neku podršku profesora, jer često nisu voljni da se raspravljaju sa učenicima, da izbacuju pola odeljenja zbog neadekvatnog oblačenja – navodi direktorka i objašnjava dalje da je neretko i samo oblačenje profesora problem, te se susrećemo sa mladim profesorima koji dolaze u pocepanim farmerkama i koji često svoj govor potpuno prilagode učeničkom uličnom rečniku, pa se ne zna ko je profesor,a ko nastavnik. U tome izuzima, naravno, starije profesora, ali ni oni nisu istrajni u svemu tome.

– Učenicima nastavnik mora biti autoritet u određenoj meri. U redu je da se prilagodi, da bude prijemčljiviji učenicima, ali u ovom vremenu iskrivljenih vrednosti, neka granica mora da se postavi. Približiti se, a biti autoritet, tu negde između je prava mera – ističe direktorka koja ipak opravdava nastavnike, jer, kako kaže, nije vrelika razlika u godinama između nastavnika i profesora, oni su i dalje mladi i oni su u procesu učenja, uočava Nada Trifković.

Što se tiče roditenja, direktorka navodi da je većina podržava. Međutim tu nastaje apsurd.

– Ne znam kako me podržavaju, a šalju tako decu u školu. Pitam ih ja vide li oni svoju decu? To dolazi sa pirsinzima, direktno iz solarijuma, a da ne pričamo o tetovažama na provokativnim mestima. I kad ih pitam “što pokazuješ tu tetovažu?” obično odgovaraju “pa napravila sam je da se vidi”. A ja pitam roditelje kako je uopšte moglo da dođe do tetoviranja u srednjoj školi? – navodi direktorka i dodaje da ona ne insistira na oblačenju iz srednjeg veKa, već samo na jednom pristojnom izgledu.

Navodi i da je došlo do određene uniformisanosti u izgledu omladine, te većina mladih izgleda potpuno identično i to je najveći problem.

Ono što je najveća želja ove direktorke je da se oblačenjem, kao jednim primerom vaspitanja svako od učenika sačuva dostojanstveno kako sebe, tako i instituciju, medicinski poziv i sopstveni pol.

Organizuju i druge akcije

Nada Trifković objašnjava da je približavanje učenicima jedan dugotrajan proces, te su oni organizovali više akcija, među kojima je i prevencija protiv vršnjačkog nasilja.

-Organizujemo jednom nedeljno debate, gde nam učenici pričaju o svim vidovima vršnjačkog nasilja, uključujući i verbalno. Najviše smo teškoća imali sa poverenjem učenika da nam nešto kažu. Vremenom smo i to stekli jer smo se potrudili da se postavimo u njihovu perspektivu – navodi direktorka i dodaje da se poverenje ostvaruje ostvaruje tako što se polazi od srži problema koje leži u nerazumevanju, pogrešno protumačenoj izjavi gde se kroz niz pitanja dolazi do razrešenja ko je žrtva, a ko je suštinski kriv. Na taj način, zaključuje da se stiče zajednički jezik poverenja u kojem nema ljutnje, već samo razumevanja.

Izvor: Blic
  Categories:
  1. maj 03, 09:26 #1 Dejan

    A ja pitam direktorku da li je ona odradila ono za šta je plaćaju pa inda počela roditelje da uči kako se deca vaspitaju !?

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.