Ђачке кецеље у две београдске школе

септембар 21 00:24 2016

Ученици од првог до шестог разреда ОШ “Алекса Шантић” из Калуђерице имају кецеље, а Савет родитеља ОШ “Никола Тесла” у Винчи прихватио је предлог да се уведу кецеље од првог до четвртог разреда

bg (5)_620x0

Ђаци ОШ “Алекса Шантић”

ЂАЧКЕ униформе некада су биле обавезни део школске гардеробе. У учионици су сви били једнаки, па није било загледања марки патика, фармерки, дуксерица… У престоници тренутно ученици од првог до шестог разреда ОШ “Алекса Шантић” из Калуђерице имају кецеље, а Савет родитеља ОШ “Никола Тесла” у Винчи прихватио је предлог да се уведу кецеље од првог до четвртог разреда.

Према речима Драгане Калинић, помоћника директора ОШ “Алекса Шантић”, школске униформе су уведене 2013. године и тренутно их носе ученици од првог до шестог разреда. Дечаци имају плаве, а девојчице розе и имају грб школе. Ђаци кажу да им треба мање времена да се спреме, јер не треба да брину шта ће обући.

– Школа финансира куповину униформи, а претходно је Савет родитеља прихватио ову идеју, сматрајући да се индивидуалност више испољава кроз учење и напредовање, а мање кроз спољашњи изглед – објашњава Калинић. – Идеја нам је да школске униформе носе сви ученици од првог до осмог разреда, као и да их добију и наставници.

Стопама ове школе кренула је и највећа основна школа у Србији “Никола Тесла” у Винчи. На Савету родитеља је донета једногласна одлука да се уведу униформе за ученике млађих разреда. Уколико одлука добије “зелено светло”, следи законска процедура расписивања тендера и избора произвођача који понуди најповољнију цену униформе. Ако све буде текло по плану, може се очекивати да се ученици већ у другом полугодишту у учионицама појаве у униформама.

– Сви присутни чланови Савета родитеља прихватили су увођење униформи, које би они купили – објашњава Драгољуб Гачић, директор школе. – Цена по комаду била би око 1.000 динара, а требало би сваки разред да има другу боју униформе. Овим потезом желимо да умањимо социјалне разлике међу ученицима, такође и родитељима ће бити практичније јер деца неће прљати и хабати своју гардеробу.

ПОКЛОН ОПШТИНЕ ГРОЦКА

ПРВАЦИ ОШ “Никола Тесла”, којих има више од 300, већ имају униформе чију набавку је финансирала Општина Гроцка. И пре неколико година, постојала је иницијатива да се уведу ђачке кецеље, али родитељи нису били заинтересовани.

– Униформе је сашила фирма из Крњаче, која је имала најповољнију цену – каже директор Гачић. – Нису у универзалној величини, већ је за свако дете сашивена по мери, а цена је била 1.063 динара. Из буџета Општине Гроцка је за ове намене издвојено око 340.000 динара.

 

Извор: Новости

  Categories:
  1. септембар 21, 11:20 #1 Čeda

    Ova medijska pomama za uniformisanjem dece je toliko užasna da nemam komentara. Kao da je to najbitnija stvar u prosveti, koja skapava od bezakonja i stranačkog terora.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.