Ђорђе је због свог проналаска проглашен за најбољег младог научника на свету

новембар 06 20:32 2016

 

Ђорђе Огризовић, са својих 18 година, освојио је другу престижну награду ове године за свој проналазак.
Реч је о пројекту пречишћавања воде загађене фенолом процесом хидродинамичке кавитације. За овај свој проналазак он је ове године већ освојио златну медаљу на 29. Светском првенству младих научника у Румунији. А овај пут наградила га је и Светска организација за заштиту интелектуалне својине.

dorde-ogrizovic
Овим пројектом Ђорђе се бави од другог разреда средње школе са својим менторима којима је посебно захвалан.
– Циљ овог истраживања је ефикаснија и практичнија метода пречишћавања од досадашњих – казао је Ђорђе.
Међутим, након ове награде он не очекује велику промену.
– Ово пре свега сматрам личним успехом и успехом моје породице и ментора, али не очекујем да ће ми донети нешто конкретно – рекао нам је млади научник.
Али Ђорђе наглашава да му је увек драго када медији пишу о оваквим темама.
– Волео бих да о овоме чују деца која би желела да се баве науком и да знају да су други научници и професори увек спремни да им помогну. Мислим да би много помогло када би приступ науци био бољи и када би се организације као што су Регионални центар за таленте и Петница више помињале у медијима – каже Ђорђе.
Овај средњошколац иза себе већ има позамашну каријеру у науци на којој би му свако позавидео. Само током трећег разреда средње школе освојио је две прве награде на државним такмичењима, као и своје прво злато из области животне средине на Светској олимпијади младих научника.
У скоријој будућности Ђорђе планира да настави да се бави овим и другим пројектима пречишћавања воде, јер је екологија поље науке које га највише занима.
Тренутно је ученик Треће београдске гимназије, а основне студије жели да настави у Србији, док мастер и докторске планира да похађа негде у иностранству.
– После докторских студија волео бих да се вратим у Србију и да овде наставим да се бавим науком. Кад будем доста старији желео бих да ја будем тај који ће помагати младим научницима у Србији – рекао је он.
Извор: .24sata.rs

  Categories:
  1. новембар 09, 01:15 #1 Milorad

    Bravo mlado momče. Utiči i na svoje drugare da nešto nauče.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.