Đorđe je zbog svog pronalaska proglašen za najboljeg mladog naučnika na svetu

novembar 06 20:32 2016

 

Đorđe Ogrizović, sa svojih 18 godina, osvojio je drugu prestižnu nagradu ove godine za svoj pronalazak.
Reč je o projektu prečišćavanja vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije. Za ovaj svoj pronalazak on je ove godine već osvojio zlatnu medalju na 29. Svetskom prvenstvu mladih naučnika u Rumuniji. A ovaj put nagradila ga je i Svetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine.

dorde-ogrizovic
Ovim projektom Đorđe se bavi od drugog razreda srednje škole sa svojim mentorima kojima je posebno zahvalan.
– Cilj ovog istraživanja je efikasnija i praktičnija metoda prečišćavanja od dosadašnjih – kazao je Đorđe.
Međutim, nakon ove nagrade on ne očekuje veliku promenu.
– Ovo pre svega smatram ličnim uspehom i uspehom moje porodice i mentora, ali ne očekujem da će mi doneti nešto konkretno – rekao nam je mladi naučnik.
Ali Đorđe naglašava da mu je uvek drago kada mediji pišu o ovakvim temama.
– Voleo bih da o ovome čuju deca koja bi želela da se bave naukom i da znaju da su drugi naučnici i profesori uvek spremni da im pomognu. Mislim da bi mnogo pomoglo kada bi pristup nauci bio bolji i kada bi se organizacije kao što su Regionalni centar za talente i Petnica više pominjale u medijima – kaže Đorđe.
Ovaj srednjoškolac iza sebe već ima pozamašnu karijeru u nauci na kojoj bi mu svako pozavideo. Samo tokom trećeg razreda srednje škole osvojio je dve prve nagrade na državnim takmičenjima, kao i svoje prvo zlato iz oblasti životne sredine na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika.
U skorijoj budućnosti Đorđe planira da nastavi da se bavi ovim i drugim projektima prečišćavanja vode, jer je ekologija polje nauke koje ga najviše zanima.
Trenutno je učenik Treće beogradske gimnazije, a osnovne studije želi da nastavi u Srbiji, dok master i doktorske planira da pohađa negde u inostranstvu.
– Posle doktorskih studija voleo bih da se vratim u Srbiju i da ovde nastavim da se bavim naukom. Kad budem dosta stariji želeo bih da ja budem taj koji će pomagati mladim naučnicima u Srbiji – rekao je on.
Izvor: .24sata.rs

  Categories:
  1. novembar 09, 01:15 #1 Milorad

    Bravo mlado momče. Utiči i na svoje drugare da nešto nauče.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.