Ђукић Дејановић: По закону родитељ детета до 3 године не може да ради поподневну или ноћну смену

април 21 11:20 2018

Родитељ детета до 7 година може да бира смену, да ли ће да ради “парт тиме”, све те облике нити траже запослени нити послодавци нуде.


Стратегија за подстицај рађања од 1. јула ступа на снагу. За прво дете мајке ће добијати једнократно 100.000 динара, а министарка задужена за демографију и популациону политку Славица Ђукић Дејановић каже да за ту суму може нешто да се учини и порави материјални статус, али да не решава проблеме на дуже стазе.

“Мере које проистичу из стратегије је да ће две године свако друго дете добијати 10.000 динара, да ће свако треће и четврто добијати 12 и 18 хиљада. Поред тога, 600 хиљада парова не може да има децу, за све оне који су до сада из биомедицински потпомогнуте оплодње добили једно дете даће се могућност да о трошку РФЗО имају три нова покушаја да ти малишани имају бату или секу”, преноси Н1.

На питање ко ће контролисати да ли се тај новац на време исплаћује, министарка каже да ће то гарантовати контрола Скупштине, која ће донети измене и допуне закона, али и јавност која треба да буде коректор и оцењује да ли се мере спроводе.

Министарка каже и да су се бавили усклађивањем рада и родитељства и истраживали шта највише смета родитељима који су запослени.

“Ми у закону о раду имамо лепо регулисане неке теме, родитељ детета до 3 године не може да ради у поподневној или ноћној смени а да није само то тражио, родитељ детета до 7 година може да бира смену, да ли ће да ради “part time” , све те облике нити траже запослени нити послодавци нуде. Не користе се законске могућности, родитељи из страха, шта ако нешто тражим шта ће бити, а послодавци јер мисле на профит”.

Поред тога, Славица Ђукић Дејановић додаје да послодавци не смеју да дискриминишу неког ко има дете или се вратио на посао после дужег боловања и додаје да зато инспекције морају да буду интензивније.

“Морамо да повећамо број инспектора, да охрабримо људе да кад пријаве случај нису урадили ништа што је лоше”.

Она сматра и да Србија нема довољно вртића, као ни едукованих људи који би радили.

“Едукација у вртићима мора да буде у складу с потребама. Приоритет локалне самоуправе мора бити довољан број вртића. Задатак свих земаља је да предшколско, основно и средње образовање буду обавезни и бесплатни и ми смо се на то обавезали конвенцијом УН”.

Извор: Nedeljnik

  Categories:
напишите коментар

13 коментара

 1. април 21, 13:57 #1 srculence

  A da li znate da majka deteta do trece godine deteta ne moze dobiti bolovanje ako se dete razboli a muz je nezaposlen!A sta da rade majke ciji muz ne ume da brine o bolesnom detetu ili radi neprijavljeno jer od jedne plate ne moze da se zivi???

  Одговорите на овај коментар
 2. април 21, 15:08 #2 zakon i poštovanje istog

  Da li znate da majka deteta mladjeg od tri godine a ostalo je u bolnici nema pravo na bolovanje za negu deteta,nego mora da ide kod svog lekara

  Одговорите на овај коментар
 3. април 21, 19:05 #3 Jelena

  Od kada stupa ta odluka da majka koja ima dete moze da radi samo prvu smenu? Ja radim u trgovini i trebala bi poceti u septembu,trenutno sam na porodiljskom, pa me zanima kome da se obratim ako me poslodavac odbije sto se tice radnog vremena?

  Одговорите на овај коментар
 4. април 21, 22:16 #4 Sandra

  Moja sestra je mjesec dana posto se vratila sa porodiljskog dobila otkaz,tj.gazde su “zatvorile” firmu i posle par dana “otvorile” novu firmu…restoran je ostao isti samo je firma promijenila naziv.

  Одговорите на овај коментар
  • мај 07, 13:53 Marijana

   Prilicno slican slucaj, ja sam dobila prekid radnog odnosa,takoreci otkaz, zbog iste te situacije, beba mi je imala 2 meseca. Znaci porodiljsko otprilike samo sto je pocelo. Sa svim ostalim radnicama gazda je napravio Novi ugovor, jer poslasticarnica nije prestajala da radi. Za mene je imao objasnjenje ” ne moze da zaposli lice koje je na porodiljskom bolovanju”. To je Srbija

   Одговорите на овај коментар
 5. април 21, 23:51 #5 Mirjana

  Zanima me dali ovaj zakon za rditeljski dodatak sto stupa od jula dete cetvrto koje vec prima rditeljski dodatak obuhvata zakon do desete godine da prima ili ne?

  Одговорите на овај коментар
 6. април 22, 00:04 #6 Marijana

  Ja moram da radim pi smenama, svaki dan drugacije jer radim u skolu. Znaci to je zakon prevideo. A da ne pricami da obdanista nemsju drugu smenu pa ostavljam dete na milost i ne milost svekrvi od 80 god.A sta da rade oni roditelji koji su prvo dete dobili prirodnim putem a ne mogu drugo….sta je sa vantelesnom…

  Одговорите на овај коментар
 7. април 22, 01:33 #7 Lelica

  To vec postoji u Zakonu o radu ali se o tome cuti.Raspitajte se u insprkciji rada.

  Одговорите на овај коментар
 8. април 22, 20:01 #8 Sanja

  Znaci ;zene u godinama radi ce”strogo”drugu smenu (ko voli drugu?)

  Одговорите на овај коментар
 9. април 24, 10:12 #9 Vesna

  Vlada i ministarstvo nije razmišljalo o ženama koje imaju 45 god i više, za program VTO. A takvih žena je mnogo. Zašto one nemaju pravo za VTO? One su neka treća grupa koja nema pravo da se ostvari kao roditelj. Sramota je. Vučić prica priče o beloj gugi, pa sam je pravi sa ovim.

  Одговорите на овај коментар
 10. октобар 05, 12:46 #10 Tanja

  Kome treba da se obratim da po “ZAKONU” mogu da radim samo prvu smenu jer meni kazu svi pravni radnici a i poslodavac da je po zakonu prva i druga smena obavezna a nocni rad i prekovremeni samo uz moju pismenu saglaanost. Bila sam i u inspekciji rada, isti odgovor sam dobila. Molim Vas za odgovod.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.