Đukić Dejanović: Po zakonu roditelj deteta do 3 godine ne može da radi popodnevnu ili noćnu smenu

april 21 11:20 2018

Roditelj deteta do 7 godina može da bira smenu, da li će da radi “part time”, sve te oblike niti traže zaposleni niti poslodavci nude.


Strategija za podsticaj rađanja od 1. jula stupa na snagu. Za prvo dete majke će dobijati jednokratno 100.000 dinara, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politku Slavica Đukić Dejanović kaže da za tu sumu može nešto da se učini i poravi materijalni status, ali da ne rešava probleme na duže staze.

“Mere koje proističu iz strategije je da će dve godine svako drugo dete dobijati 10.000 dinara, da će svako treće i četvrto dobijati 12 i 18 hiljada. Pored toga, 600 hiljada parova ne može da ima decu, za sve one koji su do sada iz biomedicinski potpomognute oplodnje dobili jedno dete daće se mogućnost da o trošku RFZO imaju tri nova pokušaja da ti mališani imaju batu ili seku”, prenosi N1.

Na pitanje ko će kontrolisati da li se taj novac na vreme isplaćuje, ministarka kaže da će to garantovati kontrola Skupštine, koja će doneti izmene i dopune zakona, ali i javnost koja treba da bude korektor i ocenjuje da li se mere sprovode.

Ministarka kaže i da su se bavili usklađivanjem rada i roditeljstva i istraživali šta najviše smeta roditeljima koji su zaposleni.

“Mi u zakonu o radu imamo lepo regulisane neke teme, roditelj deteta do 3 godine ne može da radi u popodnevnoj ili noćnoj smeni a da nije samo to tražio, roditelj deteta do 7 godina može da bira smenu, da li će da radi “part time” , sve te oblike niti traže zaposleni niti poslodavci nude. Ne koriste se zakonske mogućnosti, roditelji iz straha, šta ako nešto tražim šta će biti, a poslodavci jer misle na profit”.

Pored toga, Slavica Đukić Dejanović dodaje da poslodavci ne smeju da diskriminišu nekog ko ima dete ili se vratio na posao posle dužeg bolovanja i dodaje da zato inspekcije moraju da budu intenzivnije.

“Moramo da povećamo broj inspektora, da ohrabrimo ljude da kad prijave slučaj nisu uradili ništa što je loše”.

Ona smatra i da Srbija nema dovoljno vrtića, kao ni edukovanih ljudi koji bi radili.

“Edukacija u vrtićima mora da bude u skladu s potrebama. Prioritet lokalne samouprave mora biti dovoljan broj vrtića. Zadatak svih zemalja je da predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje budu obavezni i besplatni i mi smo se na to obavezali konvencijom UN”.

Izvor: Nedeljnik

  Categories:
napišite komentar

13 komentara

 1. april 21, 13:57 #1 srculence

  A da li znate da majka deteta do trece godine deteta ne moze dobiti bolovanje ako se dete razboli a muz je nezaposlen!A sta da rade majke ciji muz ne ume da brine o bolesnom detetu ili radi neprijavljeno jer od jedne plate ne moze da se zivi???

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. april 21, 15:08 #2 zakon i poštovanje istog

  Da li znate da majka deteta mladjeg od tri godine a ostalo je u bolnici nema pravo na bolovanje za negu deteta,nego mora da ide kod svog lekara

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. april 21, 19:05 #3 Jelena

  Od kada stupa ta odluka da majka koja ima dete moze da radi samo prvu smenu? Ja radim u trgovini i trebala bi poceti u septembu,trenutno sam na porodiljskom, pa me zanima kome da se obratim ako me poslodavac odbije sto se tice radnog vremena?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. april 21, 22:16 #4 Sandra

  Moja sestra je mjesec dana posto se vratila sa porodiljskog dobila otkaz,tj.gazde su “zatvorile” firmu i posle par dana “otvorile” novu firmu…restoran je ostao isti samo je firma promijenila naziv.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • maj 07, 13:53 Marijana

   Prilicno slican slucaj, ja sam dobila prekid radnog odnosa,takoreci otkaz, zbog iste te situacije, beba mi je imala 2 meseca. Znaci porodiljsko otprilike samo sto je pocelo. Sa svim ostalim radnicama gazda je napravio Novi ugovor, jer poslasticarnica nije prestajala da radi. Za mene je imao objasnjenje ” ne moze da zaposli lice koje je na porodiljskom bolovanju”. To je Srbija

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. april 21, 23:51 #5 Mirjana

  Zanima me dali ovaj zakon za rditeljski dodatak sto stupa od jula dete cetvrto koje vec prima rditeljski dodatak obuhvata zakon do desete godine da prima ili ne?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. april 22, 00:04 #6 Marijana

  Ja moram da radim pi smenama, svaki dan drugacije jer radim u skolu. Znaci to je zakon prevideo. A da ne pricami da obdanista nemsju drugu smenu pa ostavljam dete na milost i ne milost svekrvi od 80 god.A sta da rade oni roditelji koji su prvo dete dobili prirodnim putem a ne mogu drugo….sta je sa vantelesnom…

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. april 22, 01:33 #7 Lelica

  To vec postoji u Zakonu o radu ali se o tome cuti.Raspitajte se u insprkciji rada.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. april 22, 20:01 #8 Sanja

  Znaci ;zene u godinama radi ce”strogo”drugu smenu (ko voli drugu?)

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. april 24, 10:12 #9 Vesna

  Vlada i ministarstvo nije razmišljalo o ženama koje imaju 45 god i više, za program VTO. A takvih žena je mnogo. Zašto one nemaju pravo za VTO? One su neka treća grupa koja nema pravo da se ostvari kao roditelj. Sramota je. Vučić prica priče o beloj gugi, pa sam je pravi sa ovim.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. oktobar 05, 12:46 #10 Tanja

  Kome treba da se obratim da po “ZAKONU” mogu da radim samo prvu smenu jer meni kazu svi pravni radnici a i poslodavac da je po zakonu prva i druga smena obavezna a nocni rad i prekovremeni samo uz moju pismenu saglaanost. Bila sam i u inspekciji rada, isti odgovor sam dobila. Molim Vas za odgovod.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.