Додатак за прво дете 100.000 динара?

октобар 12 17:07 2017

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да измене Закона о финансијској подршци породица са децом предвиђају правичнију расподелу социјалних давања, као и повећање износа родитељских додатака за прво дете на 100.000 динара.

Ђорђевић ја рекао да очекује да ће средином новембра посланици Скупштине Србије расправљати о новим решењима како би почела да се примењују од 1. јануара 2018. године.

“Предлог је да се износ родитељских додатака за прво дете повећа са тренутних 39.000 на 100.000 динара, а за децу са сметњама у развоју право на додатак биће веће за 50 одсто”, казао је Ђорђевић.

Додао је да се ради на подстицању рађања у Србији и да је новина да ће накнаду у трајању од годину дана сада моћи да остваре и жене које нису у радном односу, односно које обављају самосталну делатност и ангажоване су на основу привремених уговора о делу и ауторским уговорима.

Додао је да је тренутни годишњи буџет Србије за та издвајања 52 милијарде динара и да ће убудуће буџет бити распоређен на другачији начин, односно да ће доћи до категоризације и расподеле социјалне помоћи и додатака.

“Радимо пројекат израде социјалних карата, где ћемо кроз анализу моћи да правимо категоризацију и тако распоређујемо средства правичније”, објаснио је Ђорђевић.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Дјукић Дејановић је казала да је свака пета сиромашна особа у Србији дете и да се мора радити на улагању у децу кроз планирано буџетирање. Додала је да су у Србији изражени депопулациони трендови и да истраживање на тему “Рад и родитељство” показало да 44 одсто деце чувају баке и деке, а 21 одсто чувају незапослени родитељи, док 27 одсто деце иде у вртић.

Директор Мреже организација за децу Србије Саша Стефановић је казао да је у Србији свако треће дете у ризику од сиромаштва и да дечији додатак прима око 300.000 деце које је држава препознала као сиромашну. Он је рекао да су сиромашна деца у Србији она која немају основну инфраструктуру, приступ канализацији и становању али и деца из породица које су сиромашне и у којима су родитељи незапослени или који лако могу да “склизну” испод линије сиромаштва.

Извор: 021

  Article "tagged" as:
  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.