Доктори апелују на школе да настава почиње касније, како би тинејџери могли да се наспавају

јун 23 22:33 2016

Америчка Медицинска Асоцијација (АМА) прошлог месеца упутила је јавни апел средњим школама да преподневну наставу започињу касније, како би тинејџери могли да се наспавају.

spavaНаиме, AMA тврди да је спровела темељна истраживања и да је утврђено да је старије основце и средњошколце оптимално да настава почиње у 8:30 најкасније. Разлог томе је чињеница да је пубертет праћен извесним биолошким променама због којих деца у кревет одлазе касније, те се касније и буде.

Недовољно сна и неадекватан ритам повезан је са многим менталним и психичким проблемима, од слабијег памћења и промена расположења, па све до поремећаја имуног система и гојазности, кажу стручњаци АМА-е.

„Научни докази говоре да је неопходно да адолесцентима обезбедимо више сна, у одговарајућем добу дана, те да ће сигурно то резултирати бољим општим здравственим стањем, резултатима у школи, понашањем.” каже директор АМА-е.

Америчка Педијатријска Академија каже да би тинејџер узраста од 14 до 17 година требало да спавају између 8,5 и 9,5 сати током ноћи, што је тешко изводљиво ако им настава почиње у 7:30.

Нови статут АМА-е, усвојем на годишњем састанку у Чикагу, поред ове препоруке, апелује на психологе да едукују родитеље, школске администраторе, наставнике и тинејџере о важности сна за нормалан психички и ментални развој адолесцената.

А. Ц.

  Article "tagged" as:
  Categories:
 1. јун 24, 08:37 #1 Mon Dieu!

  Moje iskustvo:
  PRVA SMENA (od 7:30)
  1.čas – neupotrebljivi (ali mirni)
  2.čas – kako ko
  3-5.čas – optimalno
  6.čas – neupotrebljivi (ali živahni)
  7.čas – katastrofa

  DRUGA SMENA (od 13:00)
  1.čas – neupotrebljivi (ali ohoho živahni)
  2.čas – kako ko
  3-5.čas – optimalno
  6.čas – neupotrebljivi (ali neobično mirni)
  7.čas – katastrofa

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.