Достојевски: Пазите на своју лаж…

јануар 24 19:37 2017

“Најважније је – избегавајте лаж, сваку лаж, нарочито лагање самом себи. Пазите на своју лаж и конролишите је сваки час, сваки тренутак. Избегавајте гадљивост и према другима и према себи: то што вам се чини гадним у себи чисти се већ самим тим што сте то приметили.

Такође, избегавајте страх, иако је страх последица сваке лажи. Не плашите се никада своје малодушности у постизању љубави, не плашите се много чак ни рђавих својих поступака. Жалим што вам не могу рећи ништа утешније јер активна љубав, у поређењу са оном из маштања, представља сурову и застрашујућу ствар. Сањалачка љубав чека брзи подвиг, брзо задовољење и да га сви посматрају. Ту заиста долази дотле да чак и живот човек даје само да не би дуго трајало, да би се што прије завршило, као на сцени, да га сви гледају и хвале. А активна љубав је – рад и истрајност, за неке, можда, цела наука.”

 
Фјодор Михајлович Достојевски

  Article "tagged" as:
  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.