Драмски текст за школску приредбу: Срећна Нова година

децембар 16 20:41 2015

Лица: ТВ спикер, водитељ Леденко Зимић, Стара година, Нова година, Деда Мраз, пахуљице
Место: ТВ студио, програм уживо

ТВ СПИКЕР: Драга децо, драги одрасли, добро вече жели вам екипа наше и ваше телевизије! Сви ви, драга децо, једва чекате Деда Мраза, зар не ?! Он пакује поклоне које ће вам поделити. Радујмо се, радујмо се! А сада, драги гледаоци, нашег тајанственог госта, боље рећи гошћу, представиће вам, добро познати и свима драги, водитељ (наглашава) ЛЕДЕНКО ЗИМИЋ!

(Леденко театрално улази, а тв спикер се дискретно повлачи са сцене).

ЛЕДЕНКО ЗИМИЋ: Добро вече, гутн абенд, бона сера желим свима и – изненађење за вечерас

(показује према тајанственој особи која је била окренута леђима публици и у том тренутку окреће се столица на којој седи СТАРА Година).

Добро вече, госпођо Стара годино! Добро дошли у нашу емисију! Реците, како се осећате сада када одлазите? Имате ли неки савет који би користио Вашој наследници, Новој години?

СТАРА ГОДИНА (увређено): Ко каже да одлазим?! И – немојте да вређате – нисам ја баш тако стара! (испрси се, подигне главу) Колико сам времена провела у салону за улепшавање, па пластичне операције…Где су ми боре? Нема их. Да ли ми је коса седа? Није. Па, шта још хоћете?!

ЛЕДЕНКО ЗИМИЋ: Али, како да Вам кажем, Ваше време је истекло. Долази Нова година…

СТАРА ГОДИНА: То ћемо тек да видимо. Недам се ја тако лако! А, уосталом, (умиљато и тужно) навикла сам с вама. Признајте: нисам била тако лоша, зар не?!

ЛЕДЕНКО ЗИМИЋ: Али, мадам, не може тако, знате! Сви знају да Стара година уступа место Новој. И Ви сте били Нова, сећате ли се какав смо Вам дочек приредили?!

СТАРА ГОДИНА: Сећам се, наравно (раздрагано).То је било нешто невиђено! (устане озарена а онда седне и тужним гласом) А сад једва чекају да одем – то није фер (устаје и одлази).

ЛЕДЕНКО ЗИМИЋ (гледа за њом): Хвала што сте били наш гост! (наставља) И тако, драги гледаоци, за неколико тренутака, у наш студио стићи ће (усхићеним гласом) Нова година! Ево,само што није дошла(гледа на сат, постаје нервозан, гледа према вратима) Само што није…Сад ће она…Будите стрпљиви, драги гледаоци!

(одједном, иза врата се чује нека бука, вика)

МУШКИ ГЛАС: Али нема смисла тако…

ЖЕНСКИ ГЛАС: Шта нема смисла?! (виче) На шта личи ова хаљина? Зар таква да појавим? Знам ја чије је то масло – оне, оне…Старе године! Хоће да ми напакости. Е, нећеш, матора! И не треба ми хаљина. Може и овако. Снаћи ћу се ја већ.

(улази у студио обавијена у огроман шал, смеши се Леденку, махне руком према камерама).

НОВА ГОДИНА: Ћао свима и добро вам дошла! Овај модел који носим можете купити у бутику ЗИМА САН.

ЛЕДЕНКО ЗИМИЋ: О, тако ми је драго што Вас видим (пољуби јој театрално руку). И гледаоци се радују,наравно. А сад бих Вас замолио да нам кажете шта сте нам припремили.

НОВА ГОДИНА: О, да, са задовољством (вади из торбе неке папире који јој испадају из руку).

(Чита): Снег, ветар, киша, па опет снег, сунце, мало хладно, мало топло, пет јаја, двеста педесет грама шећера…и ју, шта је ово?! Извините, молим вас! (узима други лист) Ах, ево: грмљавина, киша, па суша, бела бунда кратка,беле чизмице…

Па шта ово значи?! Ко ми је измешао извештаје и планове? (бесни, лупа ногама о под). Знам, не треба нико да ми каже – она, знате која, нећу ни име да јој поменем.

(тренутак после тога, насмеши се мазно )

Господине Леденко, хвала што сте ме позвали! Било ми је лепо с вама али журим, знате: конференција за штампу, снимања, пријеми…(одлази).

ЛЕДЕНКО ЗИМИЋ: Ау, људи, шта је ово?! (хвата се за главу) Стара неће да оде, а Нова се понаша ко холивудска звезда.

(отварају се врата и пахуљице као балерине утрчавају у студио а међу њима је један човек).

ЛЕДЕНКО ЗИМИЋ: Господине, ко сте ви?

ДЕДА МРАЗ: Зар не видиш – ово су пахуљице, а ја сам Деда Мраз. Позиваш Стару и Нову годину а мене си заборавио. И ти си ми неки познати и признати водитељ!

ЛЕДЕНКО ЗИМИЋ: Знаш шта; не личиш ми баш на Деда Мраза, где ти је бела брада и бркови, санке и поклони?

ДЕДА МРАЗ: Обријао браду и бркове, офарбао косу. Какве санке?! У двадесет првом веку ја да се возим санкама! А поклони? Е, па видиш ту је пошта: спакујем поклоне, напишем адресе и то је то. Сликају ме, ја се смешим и свима лепо.

Леденко се хвата за главу, а онда приноси руку срцу, позлило му је. За то време пахуљице лете око њега и Деда Мраза и певају.

ТВ спикер улази држећи под руку Стару и Нову годину. Сви се хватају за руке и кажу:

СРЕЋНА НОВА ГОДИНА

 

Аутор: Видосава Стојшин

http://www.pricepricalice.com/srecna-nova-godina.html

напишите коментар

6 коментара

 1. децембар 17, 13:11 #1 Анонимни

  Super tekst,mnogo mi se dopada.

  Одговорите на овај коментар
 2. јануар 11, 11:28 #3 gordana

  Spremali smo ovaj dramski tekst za Novu godinu.I roditelji i deca su bili odusevljeni.

  Одговорите на овај коментар
 3. децембар 12, 16:18 #6 Bogdan

  dobar je

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.