Душан Павлић: Сва су деца талентована, а за откривање талента постоји једноставан рецепт

март 24 22:37 2017

Када деци читамо књигу – без обзира на то да ли је реч о роману, збирки прича или песама – обично обратимо пажњу на аутора. Ипак, неоправдано и неправедно заборављамо заслугe илустратора за дечје уживање у поезији и причи. Они су спона између текста и детета. Они својом маштом оживљавају причу, ликове и догађаје уводећи дете у тај магични свет поезије и приче на најлепши могући начин. Можемо чак слободно рећи да од илустратора много зависи и љубав коју деца развијају према књизи. Зато је ред да ту неправду исправимо и да једнаку пажњу посветимо писцима и онима који њихове приче оживљавају – илустраторима.

Почећемо од Душана Павлића, једног од (наших) најбољих дечјих илустратора, који у својим витринама има толико награда и признања да вероватно ни сам не би знао све да их поброји. До Душана Павлића одвеле су нас Стилске игре, о којима смо већ писали. Књига заиста посебна, која басну Гавран и лисица доноси на стотине нових начина, помажући наставницима и родитељима да на једном примеру детету представе готово све књижевне врсте нашег језика.

Стилске игре су због своје специфичности, маштовитости и необичности побрале симпатије многих, а тандем Симеон Маринковић (писац) и Душан Павлић одрадио је маестралан посао. И резултати нису изостали. Можете их погледати на изложби која ће се одржати од 28. марта до 19. априла у Галерији Атријум Библиотеке града Београда (Кнез Михаилова 56).

Колико је било тешко бити маштовит и другачији више стотина пута на исту тему? У Стилским играма вам је то и те како пошло за руком.

– Илустровању Стилских игара пришао сам на потпуно другачији начин од уобичајеног почетка рада на илустрацијама. Пробао сам да једноставно пренесем емоцију и слику које су се у мени јављале после прочитаног текста. Ликови, тонови и драматизација ређали су се сами како сам даље одмицао кроз књигу. Опуштено сам летео кроз текстове и доживео илустровање ових књига као игру.

За илустрације у овим књигама добили сте бројна признања и позитивне критике. Колики рад стоји иза тога и да ли прижељкујете наставак?

– Иза тога стоје предан и свакодневни рад и, наравно, много љубави. Један мексички илустратор је пре неколико месеци оставио коментар испод моје илустрације на интернету: Чиста љубав. Дивно је када неко тако сагледава мој рад. Не верујем да ћемо радити наставак Стилских игара, али ће наставка сарадње са Симеоном Маринковићем сигурно бити у неким другим књигама.

Када писац ствара, то је најчешће резултат тренутне инспирације, а теме му углавном нису задате, већ их сам себи задаје. Илустратор има тежи посао – да испрати, оживи и дочара оно што је писац хтео да каже. Да ли је тешко на овај начин стварати, кад је оно што радите заправо већ неко други усмерио?

– Да, потребно је пронаћи начин на који се може паралелно градити сопствени свет уз дати текст. Сам текст илустратору омогућава већу или мању слободу. Напомене уредника и очекивања самог издавача често су чиниоци који одређују ликовни рад на књизи. Ипак, илустраторова машта и идеје некад су непредвидљиве. Идеје и цртежи могу да процветају и уз наизглед неинспиративан текст и могу много да допринесу атрактивности књиге. Опет, не сме се заборавити да постоје уметници који су у ствари једини аутори књиге. Они смишљају текст, развијају га, а у исто време књигу илуструју и графички обликују. Пре две године и сам сам добио прилику да у Креативном центру реализујем идеју за серију књига за децу под називом КО? ШТА? ГДЕ? Управо смо завршили три нова наслова, а назире је још много њих.

Кажу да је најтеже од свега радити за децу. Важи ли то и у вашем послу? Шта вам је до сада био највећи изазов?

– Мислим да то није тежак посао, али јесте одговоран. Дечје књиге морају бити пажљиво илустроване и у складу са узрастом читалаца. Интересовања и дечја перцепција мењају се из године у годину. Трудим се да то увек имам на уму. Иначе, рад на дечјим књигама за мене је одувек најинспиративнији део рада на књизи. Дивно је када књига с ликом који сте ви ликовно креирали доживи много наставака и када баш он многима буде омиљен јунак уз кога стасавају. Пример је серијал Мала Ана аутора Симеона Маринковића – књиге о девојчици Ани које више од деценију прате малишане кроз њихово одрастање. Многи су баш уз њу научили да читају.

Да ли се сећате књига које сте у детињству читали и илустрација које их прате? Колико је то важно деци?

– Књига мог детињства јесте Јежева кућица Бранка Ћопића. Поред ње, ту су још и књиге које сам нон-стоп позајмљивао из библиотеке, док на крају моји родитељи нису то приметили и купили ми их – Још нам само але фале и Невидљива птица Љубивоја Ршумовића и Душана Петричића. Читање и листање књига веома су важни у детињству.

Свој таленат сте проследили даље, па је и ваш син показао дар и интерес за цртање. Имате ли неки савет за родитеље чија деца показују склоност ка овој врсти уметности?

– Таленат за цртање наследио сам од мајке. Док је она цртала архитектонске пројекте, седео сам покрај стола и цртао на рубовима тих великих папира своја бића. Од оца сам наследио љубав према књигама.

Сва деца су сигурно потенцијално талентована. Верујем у заиста једноставан рецепт. Дете треба да има мали сто и столицу, кутак где ће моћи да црта када то пожели. Нека на столу увек буде папира за цртање, бојица и фломастера. Дете ће део дана провести цртајући и то ће схватати као игру. Важно је и да буде окружено детаљима на које, нажалост, данас породице заборављају: књигама, сликовницама, стриповима… То је детету неопходно за инспирацију.

На крају, очекује нас изложба илустрација из књига Стилске игре. Шта ће посетиоци тачно бити у прилици да виде?

– Посетиоци ће видети избор од седамдесетак илустрација из две књиге Стилских игара, које су до сада добиле бројне награде у нашој земљи и региону. Моје колеге и ја желимо да ова изложба посети још неке библиотеке у Србији и суседним земљама.

Интервју водила А. Ц.

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.