Е-дневник: Уколико наставник унесе погрешну оцену, неће моћи сам да је исправи

август 23 08:49 2017

Оцене и изостанци “на клик”

Од 1. септембра у 200 основних и средњих школа уводи се електронски дневник, у оквиру пројекта “еПросвета” Министарства просвете, који ће олакшати наставницима вођење администрације, а родитељи ће у сваком тренутку моћи да виде оцене, изостанке и напомене о учењу и владању своје деце.

Основне школе које учествују у овом пројекту прећи ће на електронску евиденцију док ће средње школе због законских ограничења морати да воде и “папирну”. Пошто ће е-дневник заменити класичан, наставници ће и даље имати педагошке свеске, у које ће бележити плусеве, минусе, оцене са петнаестоминутних провера знања и слично.

Kако би се обезбедила већа објективност у оцењивању, наставници могу да виде оцене само из свог предмета. Једини који може да има увид у оцене из свих предмета су разредни старешина и директор школе. Уколико наставник унесе погрешну оцену, неће моћи сам да је исправи већ мора да пошаље захтев за исправку, а нову оцену сме да унесе једино директор школе. У систему се бележе сви уноси, тако да ће се у сваком тренутку знати ко је и када преправљао оцене, појаснио је Бојан Радић, руководилац овог пројекта.

– Психолози су нам тражили да родитељи могу да виде оцене са два дана закашњења, како би се дала могућност ученицима да сами саопште родитељу коју оцену су добили и зашто. Психолози су такође сугерисали да се у напомене не уносе само негативни коментари наставника већ и позитивни. У школама које од септембра учествују у пилот-пројекту родитељима неће бити одмах подељене шифре за улаз у систем, а добиће их када школе процене да су за то спремне, јер пре тога морају да се уходају наставници. Наравно да се неће чекати мај да родитељи добију шифре – каже Радић, напомињући да је у наредној фази пројекта планирано да родитељи СМС порукама добијају редовне информације о изостанцима своје деце.

У пилот фази директори школа моћи ће да виде како је према успеху рангирана њихова школа према оценама, броју изостанака и успеха на такмичењима, али ће ранг-листа бити анонимна јер ће се видети само на ком су месту, а поредиће се образовне установе које учествују у пилот-пројекту.

Могућност да систем “падне”, према Радићевим речима, сведена је на минимум. Он наводи да е-дневник има највиши ниво заштите података, који се чувају на серверу у Србији, а обезбеђени су 24-часовни физички надзор система и корисничка подршка. Аутентификација запослених у школама је двостепена, што значи да поред имена и лозинке постоји још један ниво заштите приступа систему.

“еПросвета” има пет сервиса, а наредни корак о којем се размишља је увођење е-лектире.

Податке уносе наставници
Све школе које учествују у пилот-пројекту су опремљене рачунарима тако да ће податке уносити наставници, а образовне установе сукцесивно ће се прикључивати како се буду обезбеђивали технички услови за то. Надлежни нису могли да процене колико ће времена бити потребно да се електронски дневник уведе у све образовне установе у Србији. Занимљиво је да се у старту за учешће у пилот-пројекту пријавило 800, од укупно 1.800 школа у нашој земљи.

Пише: В. Андрић

 

Извор: Данас

  Categories:
напишите коментар

6 коментара

 1. август 23, 09:58 #1 Božović Vladan

  Dakle, situacija je mnogo gora nego što sam mislio. Imam bolju ideju, ako nastavnik unese pogrešnu ocenu da sedi na kažnjeničkoj klupi, i da nasi kapu u obliku kupe, na kojoj piše “magarac”.
  Nećeš Šarčeviću još dugo da ponižavaš profesore. Sva ova iživljavanja i poniženja će ti se vratiti kao bumerang

  Одговорите на овај коментар
 2. август 23, 12:05 #2 Jelena

  ideja ne moze da se sprovede u delo u narednih deset godina. Toliko!

  Одговорите на овај коментар
 3. август 23, 12:40 #3 Ucitelj

  Ispade da svakog casa umesemo najmanje sest pogresnih ocena. Znate li o cemu pricate gospodo?

  Одговорите на овај коментар
 4. август 23, 14:09 #4 IQ

  Ono sto mene zanima, da li ce nastavnik zahtev za korekciju ocena dostavljati elektronski i da li ce se direktor logovati preko naloga nastavnika ili ima neogranicen pristup celom sistemu? Ko pored direktora pristupa i ima pravo izmene podataka i na koji nacin se garantuje nastavnicima istinitost i tacnost podataka koji su uneti. Centralizacija ovakve vrste podrazumeva pristup i obradu licnih podataka dece, roditelja i zaposlenih stoga bi se morao oglasiti poverenik za zastitu podataka o licnosti. Da se objasni javnosti u koje svrhe se vrsi obrada, kome su dostupni i na koji nacin ce se koristiti dobijeni podaci.
  Druga stvar koja je evidentna jeste da nastavnici ne treba da imaju uvid u proces ocenjivanja svojih kolega. Na koji nacin pravno nastavnicka veca u tom slucaju verifikuju zakljucne ocene i resava sporne situacije. Da li to podrazumeva prekid komunikacije izmedju nastavnika i neuvazavanje socio ekonomskog i zdravstvenog statusa ucenika. Te stavke su umnogome ugrozile i devalvirale objektivnost ocenjivanja a na njima se upravo insistira. Dakle ako se radi gola statistika bez uzimanja u obzir navedenih faktora kao krajnji ishod dobice se potpuno iskrivljena slika uspesnosti/neuspesnosti skola, dece i nastavnika. Imamo mnogo obolelih ucenika sa lekarskim uverenjima dobijenim u svrhe letovanja ( jeftiniji aranzmani u pred i na kraju sezone), zimovanja, izbegavanja usmenih i pismenih provera (do te mere da se neki ucenici pojavljuju nekoliko puta u toku pologodista, a vode kao redovni ucenici), oslobadjanja od casova fizickog vaspitanja ( u velikoj meri zastupljeno kod dece koja su aktivni sportisti) i konacno ono sto je hit poslednjih pet, sest godina u zavrsnim odeljenjima zbog pohadjanja pripremne nastave organizovane na fakultetima ili u sopstvenoj reziji.

  Одговорите на овај коментар
 5. август 23, 18:40 #5 NATASA

  Strasno je kad neko od trivijalnih stvari pravi big deal. Ne nije strasno nego je sramota.

  Одговорите на овај коментар
 6. август 27, 09:21 #6 Zlaja

  Meni lično se najviše dopada ovaj pasus: “Kако би се обезбедила већа објективност у оцењивању, наставници могу да виде оцене само из свог предмета.”
  Sećam se svog školovanja,vrlo često su nastavnici i profesori ocene davali po inerciji kad bi videli ocene iz drugih predmeta.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.