Е, моја просвето!

новембар 14 08:11 2014

 

Аутор:Ljubinka-Boba Nedić

 

Министарство каже да се папирологија смањи. А наставници?

Знате ону причу када је затвореник одлежао подужу казну у затвору, и напокон пуштен на слободу? Изашао је из затвора у коме је имао дневну рутину, стекао навике, развио пријатељства, постао део заокруженог малог система, у коме му је све било познато. И свих тих година је сањао о слободи, изласку из затвора, започињању новог живота. А онда се, напокон, и нашао на слободи. Након онолико година у затвору, сада није знао шта би са том слободом радио. Молио је да га врате у затвор.

 

lll

Просветни радници су већ годинама таоци разних садиста по школама, школским управама, заводима, инспекцијским службама, Министарству. Не може се то баш поредити са затвором, али са сном о слободи у смислу ослобађања само од бесмисленог дела папирологије, може. Послушни пред силницима, а врло ратоборни и гунђави пре и после седница, посета екстерних евалуатора (како ово страшно звучи!) или након састанака тимова, наставници већ годинама гунђају и оправдано се жале на бесмисленост бирократије која им је натоварена. Некада гунђају себи у браду, некада пред неколико колега, мада има и малобројних који о томе јавно гласно говоре у свим званичним приликама, пред директорима, педагозима, надзорницима, инспекторима. Они по дифолту буду означени као бунџије, свађалице, чудаци, исфрустриране личности, завидници (?!), и шта све не.

Е, онда им Министарство доскочи јавним позивом да шаљу своје предлоге о томе шта треба смањити, шта кориговати, шта укинути. Прескачем део: пристигли позиви, формиран тим, настало упутство, објављено упутство. Ко велим, то сте већ негде читали. Прескачем и део: а што ја да им шаљем, а зар не знају сами какве нам све глупости траже, а сад су сетили, а што се раније нису сетили, а зашто на овај а не на онај начин. Сто људи, сто ћуди.

Мени је најзанимљивије време откада је Упутство о изради школске документације постављено на сајту Министарства, с печатом и потписом министра, што ће рећи – важи од одма’!

Чујем од колега да су реакције различите. У малобројним школама у којима се и до сада радило нормално (било зато што су директори познавали законе и умели да их исправно тумаче, или зато што су имали среће да им надзорници не буду садисти, или зато што ништа од тога није било случај већ су сами наставници имали кичму и петљу да кажу да им не пада напамет да пишу све што се некоме ћефне) реакција је очекивана – шта ће нам уопште упутство, кад смо и до сада тако радили. Онде где се тражило тек понешто од бесмислених табела, извештаја, анализа, описивања и разних евиденција, реакција је опет очекивана – у, јака ствар, па баш нешто и не видим да је смањена папирологија.

Што се тиче оних најмногобројнијих школа, где се над наставницима тренирало оркестрирано иживљавање, а оркестар су обично чиниле школске управе, директори и педагози, е ту сам затечена реакцијом! Навешћу вам само реакције које сам лично чула, или чула од колега у које заиста имам поверења:

“Да, Упутство је објављено, али питање је да ли је то по закону.”
“Видећемо касније шта ћемо с Упутством, а сада ћемо све да урадимо онако како смо се договорили, или како нам је речено, у јуну.”
“Пустите ви Упутство! Кад нам дође екстерна ко зна како ће нас оценити ако их не послушамо.”
“Не слушајте колегиницу која по школи агитује да се не пишу табеле. То није по закону. Табеле се морају писати.”
“Како то мислите да се не пишу стандарди? Па рекли су нам у јуну да их морамо писати!”
“Тамо пише да сваки наставник може себи да смисли како ће нешто да уради, али ми ћемо ипак да се договоримо да сви радимо овако.”
“Јао, много ми се свиђа што не морам да пишем исходе и циљеве, али ипак ћу их писати. Шта ако ме директор изгрди кад види да их немам?”
“Нек пише у Упутству шта хоће! Ја видим да ниједну реч у закону нису променили!” (Ово је већ глупост пар еxцелленце!)

Е, моја просвето!
Разумем апатију, разумем страх од губљења радног места када сте већ осетили самовољу директора. Разумем и да се степен личне храбрости разликује од човека до човека. Али не разумем, никако не разумем зашто, кад нам се већ дало црно на бело објашњење да нас је неко годинама злостављао својим хировима, које више не морамо да трпимо, зашто сами себи не дате да дишете. У праву су они који кажу “ма, сутра се промени министар, дође неки други, и измисли другачије тумачење”. То је тачно. Али сада имамо могућност да се бар мало усправимо, да се сложно усправимо, па кад тај нови дође да не може тек тако да нас опет пресамити.

Ауторитети се поштују, ако заслуже. Страхопоштовање је већ особина недостојна одраслог човека, а недопустива код одраслог човека који васпитава децу, и то туђу.

 

П.С. Тужите за мобинг свакога ко вам буде тражио реч преко прописаног. Ваљда знате да су злостављачи било ког типа највеће кукавице. Они траже плодно тло за иживљавање. Не будите плодно тло за њих 😉

Извор: 

 

 1. новембар 14, 09:40 #1 Tea

  …a pre donošenja bilo kakve odluke i osude zavirite u REŠENJE o strukturi i rasporedu obaveza nastavnika-profesora u školi koje ste u obavezi da svojeručno potpišete i gde sve lepo piše po stavkama, a (između ostalog) stoji i :
  -…i druge poslove a po nalogu direktora škole.
  Može ti naložiti da ideš da kopaš, skupljaš smeće, volontiraš, krečiš školu…
  Jer vi to gospodo potpisujete, svoju presudu i osudu. Prvo tome treba stati na put. Vešto formiranoj dokumentaciji i rešenjima sa dvosmislenim stavkama. Kao u banci, kad potpisuješ ugovor o kreditu. Nikada i niko ne čita ono što je napisano sitnim slovima. A to mu dođe glave!

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 14, 17:06 #2 Ina

  Nama nedavno bila eksterna i uopste nisu hteli da slusaju o rezultatima naseg rada, samo su trazili papire i zapisnike, zapisnike, zapisnike… I trazili su i ono cega nas je ministar “oslobodio”.

  A u vezi sa prethodnim komentarem – direktor nam je naredio (svim nastavnicima) da MI MORAMO da teramo pse iz dvorista!

  Одговорите на овај коментар
 3. мај 19, 21:17 #3 Срђан

  Када би мало размислили каква је сврха појединих писанија, схватили би да је поменуто Упуство о начину израде школске документације -ЛЕК!

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.