„Екстерна евалуација је понижавање струке, професора и ученика”

мај 26 18:16 2016

Професори три средње школе у Чачку одбили су да приме просветне инспекторе Школске управе, због чега пре подне настава није одржана у Гимназији и Машинској школи, док је у Економској школи настава одржана, али без присуства просветних инспектора.

ucionica (2)Аџић је рекао да је Унија синдиката просветних радника Србије, чији је СОЧ члан, прошле године донела одлуку да се просветни инспектори не примају на наставу и да је СОЧ једини остао доследан тој одлуци.

“Ове три школе остале су као ‘последњи Мохиканци’ на бранику просвете, доследно бранећи достојанстово професије. У питању је сукоб мишљења – нас који смо свакодневно у учионицама и њих који воде систем образовања из Минстарства просвете”, рекао је Аџић.

Према његовим речима, надзор назван “екстерна евалуација”, који спроводе просветни инспектори, понижавање је струке, професора и ученика, “намет” образовне администрације као “део неких пројеката”, уз оцену да не доприноси квалитету наставе.

“Ово је освета министра просвете чачанским професорима зато што су штрајковали, јер два дана пре краја школске године за матуранте он шаље просветне инспекторе. Министар је прошле године приликом посете Чачаку обећао да ће променити екстерну евалуацију за коју је и сам рекао да није добро осмишљена, али то није урадио”, рекао је Аџић.

Председник Синдиката образовања Чачак (СОЧ) Владимир Аџић рекао је агенцији Бета да је за сутра у осам часова заказан протест просветних радника испред чачанске Гимназије у знак подршке просветним радницима који су данас одбили да приме инспекторе.

Извор: Б92

 

  Article "tagged" as:
  Categories:

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.