‘Фала, ‘леб, ‘ладно – шта повезује ове речи?

јун 13 16:09 2015

 

… ‘иљада, са’рана, уво, ‘рана…

Не могу да се сетим ниједне речи у српском која има у себи слово х, а за коју не постоји “замена” без слова х. О чему се заправо ради? Зашто ово није случај ни са једним другим словом? Ствар је једноставна. Иако је постојало у старословенској азбуци, огромна већина Срба до деветнаестог века није користила х.

zbunjen upitnik

“За Х сељани Сербљи не знаду”, писао је Сава Мркаљ. Користили су га малобројни ученији људи, вероватно из помодарства. У масовнију употребу је ушло тек доста након што га је Вук Караџић увео у српски језик кроз своју реформу. 1836. године је чуо људе у неким црногорским вукојебинама како заиста користе х, па је решио да га задржи у својој реформисаној ћирилици.

Из Вуковог угла ово је потпуно оправдан поступак. Желео је да што већем броју људи омогући да његовим писмом кодификују оно што говоре (данас би се рекло – да покрије што већи део тржишта).То што ће већина корисника имати слово вишка на менију и није неки проблем. Дотераће се они у ред.

Вуку је на руку ишла чињеница да је у време његове реформе много људи било неписмено, па им је његова ћирилица била прво писмо са којим су се сусрели. Такође, његово писмо и реформисани језик (са све х) се константно форсира у школама, књигама, медијима… И шта је резултат? Ни после више од века и по испирања мозга, слово х се није у потпуности примило у народу.

Ово је лепа илустрација појаве да је “просвећеним елитама” јако тешко да остатку људи наметну своје идеје, прописе и рестрикције. Наметање постаје готово немогуће кад се ради о стварима које су настале спонтано током еволуције друштва и користиле се миленијумима (као што је језик).

Иронично, сам Вук Караџић је ово најлепше срочио:”Народу се силом све може узети, али му се ништа силом не може дати.

(Овај текст је написан без коришћења речи које садрже слово х.)

Извор: rogitel.blogspot.com

  Categories:
  1. јун 13, 22:34 #1 Tomkarlo

    O kakvom ispiranju mozga je u pitanju u proteklih vek i po?
    Da li je trebalo da ostanemo na predvukoviskim stručnjacima?

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.