Fizički aktivna deca postižu bolji uspeh u školi

decembar 24 21:25 2015

Istraživanja pokazuju da povezanost uspeha u školi i fizičke aktivnosti zavise najviše od motoričkih sposobnosti pa o onim kardiorespiratornim. Mišićna snaga nije zasebno povezana s akademskim postignućima

Kids on tree
Osim što fizička aktivnost u detinjstvu i adolescenciji doprinosi fizičkom i mentalnom zdravlju u odrasloj dobi, istraživanja pokazuju da bi fizička aktivnost mogla igrati ključnu ulogu u zdravlju mozga i uspehu u školi. U studiji koju je objavio  The Journal od Pediatrics proučavan je uticaj fizičke aktivnosti na uspeh u školi.
Naime, kardiorespiratorne mogućnosti, mišićna snaga i motoričke sposobnosti komponente su fizičke aktivnosti koje imaju potencijal da unaprede zdravlje, iako svaka od njih može imati različit uticaj na mozak pa tako i na uspeh u školi. Irena Esteban-Cornejo s madridskog univerziteta kaže da je upravo zato što su sve ove komponente međusobno povezane, važno razlikovati koja od njih najviše utiče na uspeh u školi.
Istraživanje koje je vodila provedeno je na uzorku od 2.038 španjolske jece i adolescenata od šest do 18 godina. Utvrđeno je da su upravo kardiorespiratorne i motoričke sposobnosti, zasebno ali i u međusobnoj kombinaciji, povezane s uspehom u školi. Ipak, povezanost školskog uspeha i fizičke aktivnosti zavisila je više od motoričkih sposobnosti nego kardiorespiratornim, što znači da motoričke sposobnosti mogu biti važnije za dosege u školi. Nasuprot tome, deca i adolescenti s nižim kardiorespiratornim i motoričkim sposobnostima postižu slabiji školski uspeh. Istraživanje je pokazalo da mišićna snaga nije zasebno povezana s akademskim postignućima.
– Vrlo je važno što više potsticati fizičku aktivnosti kod dece i adolescenata s naglaskom na aerobne vežbe i vežbe motorike kako bi se na taj način oačale kardiorespiratorne i motoričke sposobnosti te se reducirao rizik školskog neuspeha, zaključila je Esteban-Cornejo.

 

Izvor: mamatataja.hr

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.