Garnišla ili garnišna? Ni jedno ni drugo, već…

jul 12 20:49 2016

Verovatno jedna od najčešćih jezičkih nedoumica u srpskom jeziku, odnosi se upravo na to kako se zapravo zove „ono za zavese”. Da li je garnišla ili garnišna ili garniša? Naime, Rečnik Matice srpske i Rečnik SANU, kao i brojni sajtovi koji se bave pravopisom kažu – nije ispravno ni jedno ni drugo. Pravilno je reći karniša ili karnišna, ali bolje je karniša (ž fr. šipka iznad prozora, vrata i sl. za koju se pričvršćuje zavesa).  Ovaj oblik dolazi od francuske reči corniche, a ne od nemačke garnisce.

karnisa

Kladimo se da ovo niste znali…

  Categories:
napišite komentar

6 komentara

 1. jul 13, 17:21 #1 Nevenka

  Po toj logici ofinger je aufhenger,radio je reidio,televizor je televižn, da na prećam o više stotina tuđica koje koristimo u svakodnevnom jeziku.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • avgust 02, 09:15 Mila

   Nisu to tudjice. Tudjice su npr.: Eskalacija, Lajkovati, Katovati, Okej itd. Ovdje je rijec o tome kako se zapravo pravilno izgovara neka rijec.To sto narod u nasem regionu nepravilno izgovara tu rijec, a misli da je pravilna, ne znaci da saznavsi nesto novo, treba ga odbaciti i nazvati tudjicom.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • februar 21, 20:20 Diana

   Corniche ,je ukrasna lajsna koja se stavlja izmedju plafona I zida da bi sakrila sastav ta dva …I nikako ne moze biti karnisna ….jer sipka koja dola iznad prozora nema nikakve veze sa recju corniche …

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. septembar 07, 13:16 #2 Ivana

  Nemojte da se kladite, ovde ima i pismenih, a i loše utičete na decu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. septembar 09, 22:43 #3 Mvp

  U mom kraju se naziva : :GarniŽa”! Jednostavnije za izgovor.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.