Гимназијалци за пример: Зарађују новац за вршњаке који немају да плате екскурзију

јун 17 13:43 2016

Организовали су хуманитарну журку од које су прикупили седамдесетак хиљада динара, а у позоришту су приредили прави једноипочасовни спектакл за који је улазница коштала – сто динара

Кад су сазнали да многи ђаци немају новца за матурску екскурзију, група ученика трећег разреда параћинске гимназије смислила је како да зараде и помогну.
TF1-detalj-programa-iz-pozorista
Матуранти гимназије у Параћину традиционално путују за северну Италију на екскурзију, а цена тог путовања које се организује на јесен је 37.400 динара. Када су сазнали да се пријавило само двадесетак ђака, а генерација има више од седамдесет, група ученика која сад завршава трећи разред, будући матуранти, сковали су план како да зараде новац и помогну онима који га немају да ипак отпутују.

Млади хуманисти основали су неформалну групу “Оригинални покрет младих”, а идеју да зараде новац како би сви ишли у Италију са одушевљењем је прихватила цела генерација. Организовали су хуманитарну журку од које су прикупили седамдесетак хиљада динара, а у позоришту су приредили прави једноипочасовни спектакл за који је улазница коштала – сто динара.

Милица Стојанов, ученица 3-1 разреда природно математичког смера, један је од покретача приче. За наш портал каже да је одзив родитеља и професора био одличан. Њихов програм у позоришту одгледало је више од 250 људи, а сви су оставили у кутији сто динара, колико је улазница коштала.

– Није нам било лако да направимо програм, али су у припреми учествовали најбољи и најталентованији ђаци и то не само гимназијалци. Било је рецитовања, музике, балета… Наступиле су најбоље гимнастичарке. Тачке су биле различите, али смо ми ипак спојили неспојиво. Публика се добро забавила, а ми смо прикупили још пара. Са акцијом ћемо наставити све док не обезбедимо довољно новца да сви идемо на екскурзију – објашњава нам Милица.
MIna-i-Milica-su-vodile-program

Ученици су се окупили и отворено причали колико коме недостаје пара. Из фонда који буде направљен некоме ће бити дотирана трећина цене, неком половина, док ће најсиромашнијима путовање бити плаћено комплетно.

– Последња рата је у јануару наредне године, тако да верујем да ћемо прикупити новац. Планирамо још једну журку и продајну изложбу наших цртежа и слика јер има стварно доста уметнички надарених међу нама. Најлепше у целој причи је што смо сложни и сви дајемо све од себе да наша акција успе и да се у Италији проведемо незаборавно. Јер, матурска екскурзија је само једном у животу и нико не сме због недостатка пара да буде лишен тог искуства – прича нам Милица.

У позоришту, она је водила програм са Мином Миљковић, а међу реализаторима идеје најактивнији су још Исидора Костић, Урош Стојаковић, Павле Радојковић, Угљеша Миловановић и Филип Нешковић.

(З.Р.П.)

 

Извор: telegraf

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.