I prosvetari traže jeftine stanove

maj 22 21:12 2018

Forum srednjih stručnih škola Beograda (FSSŠB) traži da se zaposlenima u prosveti omogući kupovina stanova po povoljnim uslovima, kao što će tu priliku imati pripadnici vojske, policije, zaposleni u Bezbednosno – informativnoj agenciji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Inicijativa je upućena Ministarstvu prosvete, koje se sindikatu zasad samo zahvalilo na predlogu.


Predsednik FSSŠB Milorad Antić kaže za Danas da je ideja potekla od članova tog sindikata, koji smatraju da i oni treba da imaju pravo da konkurišu za kupovinu stanova po povoljnim uslovima.

– Obrazovanje je stub svakog društva, a policajci i vojnici su potekli iz naših učionica. Zaposleni u prosveti su nezadovoljni svojim materijalnim položajem, mnogi nemaju rešeno stambeno pitanje i sa takvim statusom odlaze u penziju. Zbog toga smo tražili da ministar prosvete našu inicijativu iznese pred Vladu Srbije i da se naš zahtev uvrsti u lex specialis za izgradnju stanova. Bez kvalitetnog obrazovanja i zadovoljnog nastavnika nema ni napretka u društvu – kaže Antić.

U dopisu koji je Forum uputio Ministarstvu prosvete navedeno je da su prosvetni radnici „nesporno prepušteni sami sebi, snalaze se na razne načine, podižu kredite kod poslovnih banaka koje im nude visoke kamate, dok država za to vreme ćuti i rešava probleme zaposlenima u drugim delatnostima. Kažu i da im je drago što država obezbeđuje stanove vojsci, policiji i organima bezbednosti, ali istovremeno pitaju – gde smo mi?

Antić najavljuje da će se, ako Vlada odbije ovaj predlog, obratiti skupštinskom Odboru za obrazovanje i poslaničkim grupama u parlamentu, a planirano je i pokretanje peticije koju će prosvetni radnici uputiti Skupštini Srbije.

Zahtev da i drugi zaposleni u javnom sektoru imaju šansu da dođu do jeftinijih stanova ranije je izneo i Savez samostalnih sindikata Srbije. Iz Vlade je odgovoreno da će, ako prva faza sa jeftinim stanovima za bezbednjake bude uspešna, projekat biti proširen za sve koji su za to zainteresovani.

Piše: V. Andrić

 

Izvor: Danas

  Categories:
  1. maj 24, 11:18 #1 AA

    Jasno je odavno da je svim vladama prosveta i kultura zadnja rupa na svirali.Vojska i policija treba da čuva neobrazovanu i nekulturnu vlast,prosveta im nije od značaja(što bi ministar diplomatije znao engleski jezik itd.)

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.